Photo by Marco Bianchetti on Unsplash
H Read Library σας καλeι
να παρακολουθhσετε
«Μικρeς ιστορiες σε ηλεκτρονικeς βαλiτσες»
Οι συγγραφείς της «ροής ειδήσεων», κατά τη συγγραφέα Ισμήνη Παφίτη είναι αυτοί που γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο διαδίκτυο γενικότερα. Τι ωθεί όμως κάποιον να γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο, κείμενα που θα μπορούσαν να βρίσκονται μέσα σε βιβλία; Ποια είναι η ανάγκη που εξυπηρετείται και ποιοι τα διαβάζουν; Σε μια εποχή που το διαδίκτυο έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ο άνθρωπος ήταν επόμενο να αποτυπώσει την αρχέγονη ανάγκη του για έκφραση στα κοινωνικά δίκτυα. Προσαρμοσμένος στη σύγχρονη εποχή, που τη χαρακτηρίζει η γρήγορη εναλλαγή ερεθισμάτων, εκφράζεται πλέον με σύντομα, περιεκτικά κείμενα που μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα.
Αυτό λειτουργεί ανακουφιστικά, αφού οι διαδραστικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να ενισχύσουν την αίσθηση του ανήκειν και της σύνδεσης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους απομόνωσης ή κρίσης. Λειτουργεί επίσης ως ικανοποίηση της διαχρονικής ανάγκης να παράγουμε λογοτεχνία, αλλά και να τρέφουμε την ψυχή μας με αυτήν.
Η ψηφιακή βιβλιοθήκη Read Library σε μια προσπάθεια να συλλέξει και διαφυλάξει το έργο αυτό, έχει προχωρήσει σε επιλογή και ψηφιοποίηση, σε τεχνολογία Epub, κάποιων πρώτων διηγημάτων τα οποία έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς, των Κύπριων συγγραφέων Ευαγγελίας Χαραλάμπους («Το τρένο κοιμάται δίπλα του», «Όποιος δεν έκλεψε ποτέ του λεμόνι, να σηκώσει το χέρι» και Ισμήνης Παφίτη («Σκωραμίδα», «Στη Βαλίτσα»), όπως και άλλο ένα με αφορμή την 50η μαύρη επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, της συγγραφέως Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου («Ακούραστη προσμονή»).
Το Σάββατο 05/10/2024, στις 10:45’, στη Λογοτεχνική Σκηνή του Nicosia Book Fest, στο Πάρκο της Ακρόπολης θα αναγνωστούν αποσπάσματα από διηγήματα και χαλαρή συζήτηση με τις συγγραφείς Ισμήνη Παφίτη και Ευαγγελία Χαραλάμπους για την ηλεκτρονική φιλαναγνωσία, για την αξία των κειμένων που πότε διαβάζουμε στα γρήγορα και πότε μας ξεφεύγουν, λόγω της ιδιομορφίας του μέσου. Μια συζήτηση για την εποχή μας, την ανάγκη για μοίρασμα, την "αναγκαιότητα" των κοινωνικών δικτύων και τις νέες μορφές διαδικτυακής λογοτεχνίας. Είστε όλοι ευπρόσδεχτοι!