ΑΡΓΟΣ ΧΟΡΟΣ
ΤΗΣ ΓΙΟΛΑΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Με λίγα λόγια
Ήταν σαν ξαφνικά ο κόσμος γύρω μου να έχανε τη συνηθισμένη τροχιά του, να έσβηνε η απροσμέτρητη λάμψη του και να χανόταν σ’ ένα βαθύ σκοτάδι. Το σκοτάδι του μυαλού που φέρνει το αβέβαιο αύριο. Άνθρωποι που μέχρι χθες ζούσαν μια τακτοποιημένη ζωή κάνοντας όνειρα βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι και άστεγοι να τριγυρνούν στους δρόμους εκλιπαρώντας για ένα κομμάτι ψωμί, μια φωλιά να κρύψουν τη γύμνια της ψυχής τους… Ο φόβος της ανασφάλειας έγινε σιγά-σιγά θυμός, έγινε οργή και ένα ανθρωπομάνι ξεχύθηκε στους δρόμους καίγοντας και λεηλατώντας τις πόλεις που το ανάστησαν, διεκδικώντας αυτά που του στέρησαν. Μέσα απ’ τα δελτία ειδήσεων βλέπω τις σκηνές να επαναλαμβάνονται από χώρα σε χώρα και την Ευρώπη σαν ντόμινο να καταρρέει, λες και ο κόσμος που ζούμε είναι πλασμένος από χαρτί. Μετά έγινε η έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, που σκότωσε δεκατρείς ανθρώπους. Και το μουγκρητό του πόνου μεγάλωσε, έγινε κραυγή που σάρωσε κάθε άλλον ήχο και διασπάστηκε σε μικρά κύτταρα που διαιωνίστηκαν στις καρδιές μας. Μερικοί λένε πως πρέπει να αφήνουμε τα γεγονότα να ωριμάζουν, μέχρι ο χρόνος να δώσει τις σωστές διαστάσεις του πόνου, της απώλειας, του λάθους ή της λήθης. Όμως την ώρα που άρχιζα να γράφω αυτό το μυθιστόρημα, οι κραυγές ήταν τόσο διαπεραστικές κι επίμονες, που κάλυπταν κάθε άλλη σκέψη, κάθε άλλο συναίσθημα – μου ήταν εντελώς αδύνατον να γράψω οτιδήποτε άλλο, παραμερίζοντας αυτό που συνέβαινε γύρω μου, μέσα μου. Ίσως εδώ να δούλεψε περισσότερο η ιδιότητα της δημοσιογράφου παρά της συγγραφέως. Εύχομαι το εγχείρημά μου αυτό να μην ήταν λάθος και να βγήκε το σωστό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ θερμά τη φίλη Αλεξάνδρα Γαλανού που μου χάρισε μια υπέροχη έκδοση του Δήμου Αμμοχώστου, απ’ όπου άντλησα πολλές πληροφορίες. Την Έλενα Κωνσταντή για την προσωπική της μαρτυρία από την Αμμόχωστο, τη Λούλα Ευαγγέλου που ξεδίπλωσε αναμνήσεις των παιδικών της χρόνων με τις άμαξες και τις καλοντυμένες κυρίες του Βαρωσιού, και πολλούς άλλους Αμμοχωστιανούς που χάρη στις διηγήσεις τους πήρα το άρωμα και το χρώμα της εποχής καθώς και πληροφορίες για τις μαύρες μέρες του ξεσηκωμού. Ευχαριστώ θερμά τη φιλόλογο, συγγραφέα και φίλη Κίκα Ολυμπίου που διάβασε το κείμενο και με την οξυδερκή της παρατηρητικότητα βοήθησε να αποφευχθούν λάθη. Ευχαριστώ τον Αντώνη που, κάθε φορά που αρχίζω ένα νέο βιβλίο με τις κάθε λογής εξάρσεις ανασφάλειας και πνευματικής κούρασης που με διακατέχουν, είναι πάντα πλάι μου, και τέλος το γιο μου, Ντέλη, που μου λέει την άποψή του από μια άλλη σκοπιά.
Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ο Αλέκος επιστρέφει από την Αμερική γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες για να κάνει καριέρα ως σκηνοθέτης. Σύντομα διαπιστώνει πως οι περγαμηνές και οι διακρίσεις δεν είναι αρκετές στα στενά πλαίσια της πατρίδας του: εδώ βαραίνουν πολύ περισσότερο τα «μέσα» και οι διασυνδέσεις.
Αγωνίζεται να μην προδώσει τις αρχές του και αρνείται να υποταχθεί στο κατεστημένο, σε ιδεολογίες, φόβους και προσχήματα. Οι σκέψεις για νέα φυγή στο εξωτερικό τον καλούν σαν σειρήνες, αλλά αντιτάσσει τη μεγάλη αγάπη του για την Άννα. Αποφασίζει να αναζητήσει τη συμβουλή της γιαγιάς Σοφίας και εκεί συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Η γιαγιά του παραδίδει ένα τετράδιο στο οποίο έχει καταγράψει τη ζωή της, προκειμένου ο αγαπημένος της εγγονός να την κάνει ταινία.
Ο Αλέκος βυθίζεται στην ιστορία μιας άλλης εποχής, στο περιφρουρημένο από ενετικά τείχη Βαρώσι, με τους διωγμούς, τους πολέμους και τα μίση του. Ο ενεκπλήρωτος έρωτας της γιαγιάς του τον συνταράζει και τα λόγια της τον συνοδεύουν: «Να θυμάσαι αγόρι μου, μια αγάπη που εκρήγνυται δεν ξεχνιέται ποτέ. Η λάβα της θα σε ακολουθεί μέχρι το τέλος της ζωής σου».
Το βιβλίο διανέμεται ψηφιακά από την εφαρμογή Read Library στην τιμή των 14,99 ευρώ.
https://www.read-library.com/
Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets,
για τεχνολογία iOS: https://apps.apple.com/us/app/read-library/id763522088
για τεχνολογία Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.spp.read&hl=en
Βιογραφικό της συγγραφέως:
Γεννήθηκε στη Λευκωσία κι έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της στο Κονγκό και στη Νιγηρία. Σπούδασε δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά κι εφημερίδες της Κύπρου σε χρονογράφημα, πολιτιστικά και έρευνα.. Έχει γράψει διηγήματα και μυθιστορήματα για παιδιά κι ενήλικες κι έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις και βραβεία σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη. Επί σειρά ετών, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη και ανάδειξη της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας με επισκέψεις σε Βιβλιοθήκες, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια της Κύπρου και της Ελλάδας. Ενώ έχει επανειλημμένα παρουσιάσει έργα της στην Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών σε Αθήνα και Κύπρο καθώς και στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.
Έγραψε:
Διηγήματα και μυθιστορήματα για ενήλικους:
«Ο Μπατούρε» διηγήματα, αυτοέκδοση 1988.
«Ο Ψίθυρος του δάσους» μυθιστόρημα, αυτοέκδοση 1992.
«Αφρικάνικη νύχτα (Ο Ψίθυρος του δάσους)» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Λιβάνη 1994 και επανέκδοση σαν «Ψίθυρος του δάσους από τις Εκδόσεις Άγκυρα 2001.
«Το ταξίδι της καρδιάς μας» Εκδόσεις Άγκυρα 1999.
«Το πεπρωμένο μιας ζωής» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Άγκυρα 2003.
«Το άλλο μου μισό» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη 2008.
«Κρατήσου από τα όνειρά σου» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Ωκεανίδα 2010.
«Έτσι θέλω να θυμάμαι» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Ωκεανίδα 2011.
«Αργός χορός» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Διόπτρα 2013.
«Η ζωή είναι αγάπη» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Ψυχογιός 2014.
«Αν ήξερα αλλιώς να σ’ αγαπώ» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Ψυχογιός 2016.
«Ηλέκτρα –Το δάκρυ της Αφρικής, εκδ. Ψυχογιός 2017.
Ασυγχώρητο Λάθος Εκδ. Ψυχογιός 2019.
Τρεις γενιές σιωπής , Βερεγγάρια Εκδ. Τελεία υπό έκδοση
Βιβλία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας:
«Όλου του κόσμου τα παιδιά» διηγήματα, Εκδόσεις Πατάκης 2004.
«Ο γαλάζιος δράκοντας» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Εν Τύποις 2006.
«The Blue Dragon» Wattle Publishing 2013.
«Βόλτα με το φεγγάρι» παραμύθι, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, 2007.
«Η απαγωγή του Γκάπι» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Άγκυρα 2010.
«Η εκδίκηση της Ροξάνας» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πάργα 2015.
«Ποιος δολοφόνησε τους ελέφαντες;» μυθιστόρημα, Εκδόσεις Τελεία 2021
Μεταφράσεις:
Το διήγημα Η ελευθερία του να παίζει κανείς, να πιστεύει, ν’ αγαπά και να ζει εν Ειρήνη» μεταφράστηκε στην Αγγλική και Ιταλική γλώσσα.
Το παιδικό μυθιστόρημα The blue dragon στην Αγγλική.
Διακρίσεις:
1994: Κρατικό Βραβείο Κύπρου για το μυθιστόρημα «Ο Ψίθυρος του δάσους».
1980: Βραβείο διηγήματος από Επιθεώρηση Τέχνης & Γραμμάτων, Πύργος –Ηλίας.
2006: Κρατικό Βραβείο Κύπρου για τα παιδικά διηγήματα «Όλου του κόσμου τα παιδιά», Εκδόσεις Πατάκης.
2007: Α Βραβείο Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου για το παραμύθι «Βόλτα με το φεγγάρι» για την ανάδειξη του πνεύματος της ισότητας και ίσων ευκαιριών για όλους.
2007: Α Ευρωπαϊκό Βραβείο διαγωνισμού διηγήματος που προκήρυξαν οι Δήμοι της Βαλ ντι Νιέβολε της Ιταλίας με θέμα: Η ελευθερία του να παίζει κανείς, να πιστεύει, ν’ αγαπά, να ζει…. Εν ειρήνη.
2011: Κρατικό Βραβείο Κύπρου για το μυθιστόρημα νεανικής Λογοτεχνίας «Η απαγωγή του Γκάπι», Εκδόσεις Άγκυρα 2010.
2015: Το μυθιστόρημα Η εκδίκηση της Ροξάνας ήταν ανάμεσα στα δύο επικρατέστερα για το Κρατικό βραβείο Κύπρου.
Είναι μέλος του Κυπριακού ΠΕΝ, της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, του Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού βιβλίου, της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και μέλος της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών Αθηνών.