Κάνοντας κλικ στις εικόνες των εξωφύλλων οδηγείστε στη σελίδα του βιβλίου όπου, μπορείτε να διαβάσετε όλες τις πληροφορίες για το βιβλίο.
26/03/2024
Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων 2024
Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Read Library συνδιοργανώνουν μια πολυπολιτισμική γιορτή παιδικών ιστοριών
Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Read Library συνδιοργανώνουν μια πολυπολιτισμική γιορτή παιδικών ιστοριών
Η ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων γιορτάζει την Ευρωπαϊκή λογοτεχνία και προωθεί τη φιλαναγνωσία εμπνέοντας τις νεότερες γενιές να εξερευνήσουν την πλούσια κληρονομιά της Ευρώπης, καθώς και την πολυγλωσσική της κουλτούρα. Καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ, για το 2024 ορίστηκε να εορταστεί στις 25 Μαρτίου.
Στα πλαίσια του καλέσματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η ψηφιακή βιβλιοθήκη "Read Library" συνδιοργανώνουν διήμερη εκδήλωση.
Δείτε όλες τις πληροφορίες εδώ.
Στα πλαίσια του καλέσματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η ψηφιακή βιβλιοθήκη "Read Library" συνδιοργανώνουν διήμερη εκδήλωση.
Δείτε όλες τις πληροφορίες εδώ.
04/03/2024
τρια δωρεαν ψηφιακα βιβλια
απο το Κοινωφελες ιδρυμα συλβιασ ιωαννου
09/02/2024
«σαν εφιαλτης», ρενος ευαγγελακης
καταθεση ψυχης
στη read library
Μια ιστορία, εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, που αποδεικνύει πώς η αγάπη και η στήριξη του περίγυρου και η προσωπική προσήλωση στην αποκατάσταση, μπορούν να αναιρέσουν τα ιατρικά δεδομένα και να πετύχουν το ακατόρθωτο. Γιατί τα θαύματα είναι αποτέλεσμα πίστης, αλλά και σκληρής δουλειάς.
01/02/2024
Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΗ
READ LIBRARY
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Φωκάς
Εκδόσεις Ευγνώμων
Εισαγωγικό σημείωμα: Μίμης Πλέσσας
Πρόλογος: Θανάσης Γιώγλου
Εκδόσεις Ευγνώμων
Εισαγωγικό σημείωμα: Μίμης Πλέσσας
Πρόλογος: Θανάσης Γιώγλου
26/01/2024
με αφορμη τη γιορτη των γραμματων...
Όπου να ‘ναι μας αποχαιρετά ο πρώτος μήνας της νέας χρονιάς κι εμείς ολοκληρώνοντας τον απολογισμό μας για τη χρονιά που μας πέρασε συνειδητοποιούμε πως όσα άξιζαν, όσα χάραξαν ουσιαστικά την ψυχή μας, όσα κατάφεραν να ξυπνήσουν τις αισθήσεις μας ήταν τα απλά. Ήταν ο φίλος που μας θυμήθηκε, το τραπέζι που στρώθηκε για μας με αγάπη, η μουσική που μας ξεσήκωσε, το ποτήρι που σηκώθηκε για «εις υγείαν», ο χρόνος που περάσαμε με τον εαυτό μας αλλά κι αυτός με τους αγαπημένους μας. Τα όνειρα που κάναμε, τα βλέμματα που μας κοίταξαν, ακόμα και η γαλήνη που ακολούθησε μια φουρτούνα, οι τόποι που επισκεφθήκαμε, τα βιβλία που διαβάσαμε και μας χάρισαν ανεπανάληπτα του νου ταξίδια.
Ας σταθούμε σ’ αυτό το τελευταίο. Τα αναγνωστικά μας τα ταξίδια, τα πιο ανέξοδα ταξίδια που αφήνουν το πιο ακριβό αποτύπωμα στις σελίδες της ψυχής μας. Ταξίδια που προσφέρονται παντού γύρω μας, σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, σε εφαρμογές. Άλλοτε τα συναντούμε σε έντυπες καλαίσθητες εκδόσεις που κάποιες από αυτές έχουν το εκτόπισμα έργων τέχνης και άλλοτε σε ηλεκτρονικές που, είναι προσιτές και προσβάσιμες στις συσκευές τεχνολογίας που ήδη διαθέτουμε και ενίοτε μπορούμε να τις βρούμε στην πιο αναβαθμισμένη έκδοση που υπάρχει για το ηλεκτρονικό βιβλίο.
Ο καθένας μπορεί να επιλέξει πως θα κάνει αυτό το ταξίδι. Πολλοί αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τις σελίδες των έντυπων βιβλίων υποστηρίζοντας πως, τίποτα δεν αντικαθιστά το έντυπο. Άλλοι πάλι προτιμούν την τεχνολογία, συνήθως είναι αυτοί που είναι πιο εξοικειωμένοι μαζί της και έχουν ανακαλύψει τα μαγικά ταξίδια που προσφέρει πλουσιοπάροχα. Όποιος κι αν είναι ο τρόπος που ο καθένας επιλέγει να διαβάζει είναι αποδεκτός και σεβαστός αφού, το ζητούμενο είναι να διαβάζουμε όσο περισσότερο και ποιοτικότερα γίνεται, προσφέροντας στον εαυτό μας τη μέγιστη ικανοποίηση από τα αναγνωστικά μας ταξίδια. Κι αυτά τα ταξίδια προς τη γνώση και την ψυχαγωγία πρέπει να γίνονται με τον πιο ευχάριστο, λειτουργικό και εποικοδομητικό τρόπο για τον καθένα.
Είναι αλήθεια πως δεν μπορείς να μυρίσεις το μελάνι που είναι τυπωμένες οι λέξεις σε ένα ψηφιακό βιβλίο όπως θα έκανες στο έντυπο...Όμως, πατώντας απλά με το δάκτυλο σου στην άγνωστη λέξη που θα συναντήσεις θα βρεις αμέσως μπροστά στα μάτια σου την ερμηνεία της. Δεν μπορείς να νιώσεις την υφή του χαρτιού στα ακροδάκτυλά σου όπως στο έντυπο...Όμως, οι σελίδες είναι φωτεινές και τα γράμματα στο μέγεθος και στη γραμματοσειρά που επίλεξες. Δεν μπορείς να τσαλακώσεις τη γωνίτσα για να θυμάσαι που έμεινες, ούτε μπορείς να γράψεις με το μολυβάκι σου τις σκέψεις σου στο περιθώριο, ούτε να τραβήξεις τη γραμμούλα κάτω από την έκφραση που αγάπησες ...Όμως, μπορείς να προσθέσεις ηλεκτρονικά σελιδοδείκτες και να κρατήσεις σημειώσεις, όσες σημειώσεις θέλεις. Ακόμα, μπορείς να υπογραμμίσεις ηλεκτρονικά ότι αγαπάς! Μπορείς να βρείς τη βιβλιογραφία του και να περιηγηθείς άμεσα σ’ αυτήν χωρίς να το κουνήσεις ρούπι από το σπίτι, το γραφείο ή όπου αλλού βρίσκεσαι. Το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν έχει αυτά που μπορεί να προσφέρει το έντυπο, έχει όμως άλλα πολλά που μας καλεί να τα ανακαλύψουμε και που για τη δικιά μας ευκολία, οικονομία χρόνου και χρήματος καλό είναι να μην τα υποτιμούμε.
Οι μετρήσεις της Read Library για το 2023 έδειξαν πως το ηλεκτρονικό βιβλίο κερδίζει σταθερά έδαφος στον τόπο μας. Εννοείται πως τα ποσοστά που αφορούν το αναγνωστικό κοινό του ηλεκτρονικού βιβλίου στην Κύπρο απέχουν ακόμα κατά πολύ από εκείνα της Αμερικής ή της Ευρώπης. Ωστόσο, έχουν συνεχή ανοδική πορεία.
Τα 10 δωρεάν βιβλία με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα, τη χρονιά που μας πέρασε, από το κοινό της βιβλιοθήκης Read τα βλέπουμε αμέσως πιο κάτω. Μπορείτε να τα διαβάσετε κάνοντας κλικ στον τίτλο τους από smartphones και tablets.
Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
Ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του, που έχει πάθει βλάβη, στην έρημο Σαχάρα. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (τον Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά του διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι (ελάχιστοι) περισσότερο «ανθρώπινοι». Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει να απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων.Μολονότι υποτίθεται ότι είναι παιδικό βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας κάνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Η ουσία του βιβλίου περιέχεται στα λόγια της αλεπούς προς τον Μικρό Πρίγκιπα: «Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια.» Η αλεπού στέλνει και άλλα μηνύματα-κλειδιά, όπως: «Είσαι υπεύθυνος για πάντα, γι' αυτό που έχεις εξημερώσει.» Ή ακόμα: «Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα.» (Βικιπαίδεια)
Iστορία της Κύπρου, Κλεάνθη Γεωργιάδη, Η Καθημερινή
Το μοναδικό έργο ζωής του «εργάτη» των κυπριακών γραμμάτων Κλεάνθη Γεωργιάδη. Στην «Ιστορία της Κύπρου», με την οποία γαλουχήθηκαν ολόκληρες γενιές μαθητών, καταγράφεται η μακραίωνη πορεία του νησιού, από τη Νεολιθική Εποχή και τους πρώτους Έλληνες κατοίκους της, έως τα σύγχρονα χρόνια.
Τα άπαντα του Κωνσταντίνου Καβάφη
Η συλλογή των Καβαφικών ποιημάτων περιλαμβάνει: Τα 154 ποιήματα που αναγνώρισε ο ίδιος (τα λεγόμενα Αναγνωρισμένα), τα 37 Αποκηρυγμένα ποιήματά του, τα περισσότερα νεανικά, σε ρομαντική καθαρεύουσα τα οποία αργότερα αποκήρυξε, τα Ανέκδοτα, δηλαδή 75 ποιήματα που βρέθηκαν τελειωμένα στα χαρτιά του, καθώς και τα 30 Ατελή, που βρέθηκαν στα χαρτιά του χωρίς να έχουν πάρει την οριστική τους μορφή.
1984 του Τζιόρτζ Όργουελ
Το κλασικό δυστοπικό μυθιστόρημα με τίτλο «1984» του Όργουελ γράφτηκε το 1948 και ο τίτλος του είναι ο αναγραμματισμός της χρονολογίας αυτής. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και δίκαια χαρακτηρίστηκε ως προφητικό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του στον Μεγάλο Αδερφό, έκφραση με εκτενή ερμηνεία που χρησιμοποιείται και σήμερα. Πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο, που παραμένει επίκαιρο μετά από 70 και πλέον χρόνια από την πρώτη του έκδοση, με βαθιά πολιτικό περιεχόμενο και σοβαρή βαρύτητα στη σημασία της διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Με ανατριχιαστικό λόγο, ο Όργουελ κρίνει με ωμότητα το απολυταρχικό καθεστώς μέσα από το οποίο επιβιώνει ο ήρωάς του. Περιγράφει ένα κόσμο όπου οι πολίτες του μετατρέπονται σε άβουλα ρομπότ, η κριτική σκέψη είναι ανύπαρκτη έννοια με απόρροια την απουσία των εξεγέρσεων και την αφύπνιση των πολιτών.
Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης (1924-1994)
Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, Φάρασα, Τουρκία, 25 Ιουλίου 1924 – Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή - Βασιλικά Θεσσαλονίκης, 12 Ιουλίου 1994) ήταν Έλληνας Καππαδόκης μοναχός του 20ού αιώνα που έγινε ευρέως γνωστός για τον μοναστικό του βίο και το έργο του. Η κατάταξή του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015 και η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Ιουλίου, ημερομηνία κοιμήσεώς του. Το 2017, ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. (Βικιπαίδεια)
Ομήρου Οδύσσεια
Η «Οδύσσεια» του Ομήρου είναι μια συναρπαστική ιστορία 112.110 στίχων. Είναι το βιβλίο που συμπεριλαμβάνεται στα πιο πολυδιαβασμένα κείμενα όλων των εποχών ασκώντας τεράστια επίδραση στη λογοτεχνία, στην ποίηση και στις τέχνες γενικότερα. Αναφέρεται στη δεκαετή περιπλάνηση του Οδυσσέα μετά τον Τρωικό Πόλεμο ενώ επέστρεφε στην Ιθάκη. Στο έπος του Ομήρου ενυπάρχουν η ευρηματικότητα, ο ρόλος της μοίρας, η περιπέτεια, το ταξίδι, το γεωγραφικό στοιχείο, ο νόστος, οι δοκιμασίες, η συντροφικότητα, οι μνηστήρες και η αναζήτηση της Ιθάκης. Πρόκειται για ένα κείμενο που συνεχίζει να συναρπάζει τους αναγνώστες με διαφορετική εθνική καταγωγή, πολιτιστικές καταβολές ακόμα και με διαφορετική πολιτική τοποθέτηση.
Οι Μύθοι του Αισώπου
Οι μύθοι του Αισώπου, ή Αισωπικά, είναι συλλογή μύθων που πιστώνονται στον Αίσωπο, έναν σκλάβο και αφηγητή που πιστεύεται ότι έζησε στην αρχαία Ελλάδα μεταξύ 620 και 564 π.Χ. Διαφορετικής προέλευσης, οι ιστορίες που σχετίζονται με το όνομά του έχουν φτάσει στη σύγχρονη εποχή μέσω διαφόρων πηγών και συνεχίζουν να ερμηνεύονται εκ νέου σε διαφορετικούς λεκτικούς καταλόγους και σε δημοφιλή καθώς και καλλιτεχνικά μέσα. Οι μύθοι ανήκαν αρχικά στην προφορική παράδοση και δεν συγκεντρώθηκαν παρά περίπου τρεις αιώνες μετά το θάνατο του Αισώπου. Μέχρι εκείνη την εποχή, του αποδίδονταν διάφορες άλλες ιστορίες, ανέκδοτα και παροιμίες, αν και μέρος αυτού του υλικού προερχόταν από πηγές προγενέστερες από αυτόν ή προερχόταν πέρα από την ελληνική πολιτιστική σφαίρα. Η διαδικασία της συμπερίληψης συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με ορισμένους από τους μύθους να μην έχουν καταγραφεί πριν από τον Ύστερο Μεσαίωνα και άλλους να φθάνουν εκτός Ευρώπης. Η διαδικασία είναι συνεχής και νέες ιστορίες εξακολουθούν να προστίθενται στο έργο του Αισώπου, ακόμη και όταν είναι αποδεδειγμένα πιο πρόσφατες εργασίες και μερικές φορές από γνωστούς συγγραφείς. (Βικιπαίδεια)
Μύθοι και αλήθειες για τα ζώα της Κύπρου της Μαρίνας Μιχαηλίδου Καδή και του Χάρη Νικολάου
Στο βιβλίο «Μύθοι και αλήθειες για τα ζώα της Κύπρου» συναντούμε έξι παρεξηγημένα είδη ζώων που ζουν στην Κύπρο: την αλεπού, τις νυχτερίδες, τα φίδια, το ανθρωποπούλι, τον σκαντζόχοιρο και τις αράχνες. Μέσα από απλά κείμενα, το βιβλίο επιχειρεί να καταργήσει τις λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούν για τα ζώα αυτά και να συμβάλει στην καλλιέργεια του σεβασμού και στην προστασία τους.
Το βιβλίο αποτελεί συνεργασία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη) και θα διανεμηθεί, έντυπα, σε όλους τους μαθητές των Β’, Γ’ και Δ’ τάξεων των δημοτικών σχολείων της Κύπρου αλλά και ηλεκτρονικά σε όλους όσους ενδιαφέρει μέσω της Read Library.
Αγαπώ κι Ευγνωμονώ της Άντρης Χαϊράλλα
Το εγχειρίδιο «Αγαπώ κι Ευγνωμονώ» σε παίρνει από το χέρι και σου υπόσχεται ένα εσωτερικό ταξίδι, μέσα από το οποίο θα γνωρίσεις τον εαυτό σου και θα ανακαλύψεις όλες τις δυνατότητες που κρύβεις μέσα σου, καθώς σε διδάσκει βήμα-βήμα πώς μπορείς να εκπληρώσεις τους στόχους και τα οράματά σου με οδηγό την Αγάπη και την Ευγνωμοσύνη.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Το βιβλίο αυτό συμπεριλαμβάνει τα Λειτουργικά Κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ας σταθούμε σ’ αυτό το τελευταίο. Τα αναγνωστικά μας τα ταξίδια, τα πιο ανέξοδα ταξίδια που αφήνουν το πιο ακριβό αποτύπωμα στις σελίδες της ψυχής μας. Ταξίδια που προσφέρονται παντού γύρω μας, σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, σε εφαρμογές. Άλλοτε τα συναντούμε σε έντυπες καλαίσθητες εκδόσεις που κάποιες από αυτές έχουν το εκτόπισμα έργων τέχνης και άλλοτε σε ηλεκτρονικές που, είναι προσιτές και προσβάσιμες στις συσκευές τεχνολογίας που ήδη διαθέτουμε και ενίοτε μπορούμε να τις βρούμε στην πιο αναβαθμισμένη έκδοση που υπάρχει για το ηλεκτρονικό βιβλίο.
Ο καθένας μπορεί να επιλέξει πως θα κάνει αυτό το ταξίδι. Πολλοί αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τις σελίδες των έντυπων βιβλίων υποστηρίζοντας πως, τίποτα δεν αντικαθιστά το έντυπο. Άλλοι πάλι προτιμούν την τεχνολογία, συνήθως είναι αυτοί που είναι πιο εξοικειωμένοι μαζί της και έχουν ανακαλύψει τα μαγικά ταξίδια που προσφέρει πλουσιοπάροχα. Όποιος κι αν είναι ο τρόπος που ο καθένας επιλέγει να διαβάζει είναι αποδεκτός και σεβαστός αφού, το ζητούμενο είναι να διαβάζουμε όσο περισσότερο και ποιοτικότερα γίνεται, προσφέροντας στον εαυτό μας τη μέγιστη ικανοποίηση από τα αναγνωστικά μας ταξίδια. Κι αυτά τα ταξίδια προς τη γνώση και την ψυχαγωγία πρέπει να γίνονται με τον πιο ευχάριστο, λειτουργικό και εποικοδομητικό τρόπο για τον καθένα.
Είναι αλήθεια πως δεν μπορείς να μυρίσεις το μελάνι που είναι τυπωμένες οι λέξεις σε ένα ψηφιακό βιβλίο όπως θα έκανες στο έντυπο...Όμως, πατώντας απλά με το δάκτυλο σου στην άγνωστη λέξη που θα συναντήσεις θα βρεις αμέσως μπροστά στα μάτια σου την ερμηνεία της. Δεν μπορείς να νιώσεις την υφή του χαρτιού στα ακροδάκτυλά σου όπως στο έντυπο...Όμως, οι σελίδες είναι φωτεινές και τα γράμματα στο μέγεθος και στη γραμματοσειρά που επίλεξες. Δεν μπορείς να τσαλακώσεις τη γωνίτσα για να θυμάσαι που έμεινες, ούτε μπορείς να γράψεις με το μολυβάκι σου τις σκέψεις σου στο περιθώριο, ούτε να τραβήξεις τη γραμμούλα κάτω από την έκφραση που αγάπησες ...Όμως, μπορείς να προσθέσεις ηλεκτρονικά σελιδοδείκτες και να κρατήσεις σημειώσεις, όσες σημειώσεις θέλεις. Ακόμα, μπορείς να υπογραμμίσεις ηλεκτρονικά ότι αγαπάς! Μπορείς να βρείς τη βιβλιογραφία του και να περιηγηθείς άμεσα σ’ αυτήν χωρίς να το κουνήσεις ρούπι από το σπίτι, το γραφείο ή όπου αλλού βρίσκεσαι. Το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν έχει αυτά που μπορεί να προσφέρει το έντυπο, έχει όμως άλλα πολλά που μας καλεί να τα ανακαλύψουμε και που για τη δικιά μας ευκολία, οικονομία χρόνου και χρήματος καλό είναι να μην τα υποτιμούμε.
Οι μετρήσεις της Read Library για το 2023 έδειξαν πως το ηλεκτρονικό βιβλίο κερδίζει σταθερά έδαφος στον τόπο μας. Εννοείται πως τα ποσοστά που αφορούν το αναγνωστικό κοινό του ηλεκτρονικού βιβλίου στην Κύπρο απέχουν ακόμα κατά πολύ από εκείνα της Αμερικής ή της Ευρώπης. Ωστόσο, έχουν συνεχή ανοδική πορεία.
Τα 10 δωρεάν βιβλία με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα, τη χρονιά που μας πέρασε, από το κοινό της βιβλιοθήκης Read τα βλέπουμε αμέσως πιο κάτω. Μπορείτε να τα διαβάσετε κάνοντας κλικ στον τίτλο τους από smartphones και tablets.
Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
Ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του, που έχει πάθει βλάβη, στην έρημο Σαχάρα. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (τον Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά του διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι (ελάχιστοι) περισσότερο «ανθρώπινοι». Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει να απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων.Μολονότι υποτίθεται ότι είναι παιδικό βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας κάνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Η ουσία του βιβλίου περιέχεται στα λόγια της αλεπούς προς τον Μικρό Πρίγκιπα: «Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια.» Η αλεπού στέλνει και άλλα μηνύματα-κλειδιά, όπως: «Είσαι υπεύθυνος για πάντα, γι' αυτό που έχεις εξημερώσει.» Ή ακόμα: «Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα.» (Βικιπαίδεια)
Iστορία της Κύπρου, Κλεάνθη Γεωργιάδη, Η Καθημερινή
Το μοναδικό έργο ζωής του «εργάτη» των κυπριακών γραμμάτων Κλεάνθη Γεωργιάδη. Στην «Ιστορία της Κύπρου», με την οποία γαλουχήθηκαν ολόκληρες γενιές μαθητών, καταγράφεται η μακραίωνη πορεία του νησιού, από τη Νεολιθική Εποχή και τους πρώτους Έλληνες κατοίκους της, έως τα σύγχρονα χρόνια.
Τα άπαντα του Κωνσταντίνου Καβάφη
Η συλλογή των Καβαφικών ποιημάτων περιλαμβάνει: Τα 154 ποιήματα που αναγνώρισε ο ίδιος (τα λεγόμενα Αναγνωρισμένα), τα 37 Αποκηρυγμένα ποιήματά του, τα περισσότερα νεανικά, σε ρομαντική καθαρεύουσα τα οποία αργότερα αποκήρυξε, τα Ανέκδοτα, δηλαδή 75 ποιήματα που βρέθηκαν τελειωμένα στα χαρτιά του, καθώς και τα 30 Ατελή, που βρέθηκαν στα χαρτιά του χωρίς να έχουν πάρει την οριστική τους μορφή.
1984 του Τζιόρτζ Όργουελ
Το κλασικό δυστοπικό μυθιστόρημα με τίτλο «1984» του Όργουελ γράφτηκε το 1948 και ο τίτλος του είναι ο αναγραμματισμός της χρονολογίας αυτής. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και δίκαια χαρακτηρίστηκε ως προφητικό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του στον Μεγάλο Αδερφό, έκφραση με εκτενή ερμηνεία που χρησιμοποιείται και σήμερα. Πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο, που παραμένει επίκαιρο μετά από 70 και πλέον χρόνια από την πρώτη του έκδοση, με βαθιά πολιτικό περιεχόμενο και σοβαρή βαρύτητα στη σημασία της διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Με ανατριχιαστικό λόγο, ο Όργουελ κρίνει με ωμότητα το απολυταρχικό καθεστώς μέσα από το οποίο επιβιώνει ο ήρωάς του. Περιγράφει ένα κόσμο όπου οι πολίτες του μετατρέπονται σε άβουλα ρομπότ, η κριτική σκέψη είναι ανύπαρκτη έννοια με απόρροια την απουσία των εξεγέρσεων και την αφύπνιση των πολιτών.
Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης (1924-1994)
Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, Φάρασα, Τουρκία, 25 Ιουλίου 1924 – Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή - Βασιλικά Θεσσαλονίκης, 12 Ιουλίου 1994) ήταν Έλληνας Καππαδόκης μοναχός του 20ού αιώνα που έγινε ευρέως γνωστός για τον μοναστικό του βίο και το έργο του. Η κατάταξή του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015 και η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Ιουλίου, ημερομηνία κοιμήσεώς του. Το 2017, ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. (Βικιπαίδεια)
Ομήρου Οδύσσεια
Η «Οδύσσεια» του Ομήρου είναι μια συναρπαστική ιστορία 112.110 στίχων. Είναι το βιβλίο που συμπεριλαμβάνεται στα πιο πολυδιαβασμένα κείμενα όλων των εποχών ασκώντας τεράστια επίδραση στη λογοτεχνία, στην ποίηση και στις τέχνες γενικότερα. Αναφέρεται στη δεκαετή περιπλάνηση του Οδυσσέα μετά τον Τρωικό Πόλεμο ενώ επέστρεφε στην Ιθάκη. Στο έπος του Ομήρου ενυπάρχουν η ευρηματικότητα, ο ρόλος της μοίρας, η περιπέτεια, το ταξίδι, το γεωγραφικό στοιχείο, ο νόστος, οι δοκιμασίες, η συντροφικότητα, οι μνηστήρες και η αναζήτηση της Ιθάκης. Πρόκειται για ένα κείμενο που συνεχίζει να συναρπάζει τους αναγνώστες με διαφορετική εθνική καταγωγή, πολιτιστικές καταβολές ακόμα και με διαφορετική πολιτική τοποθέτηση.
Οι Μύθοι του Αισώπου
Οι μύθοι του Αισώπου, ή Αισωπικά, είναι συλλογή μύθων που πιστώνονται στον Αίσωπο, έναν σκλάβο και αφηγητή που πιστεύεται ότι έζησε στην αρχαία Ελλάδα μεταξύ 620 και 564 π.Χ. Διαφορετικής προέλευσης, οι ιστορίες που σχετίζονται με το όνομά του έχουν φτάσει στη σύγχρονη εποχή μέσω διαφόρων πηγών και συνεχίζουν να ερμηνεύονται εκ νέου σε διαφορετικούς λεκτικούς καταλόγους και σε δημοφιλή καθώς και καλλιτεχνικά μέσα. Οι μύθοι ανήκαν αρχικά στην προφορική παράδοση και δεν συγκεντρώθηκαν παρά περίπου τρεις αιώνες μετά το θάνατο του Αισώπου. Μέχρι εκείνη την εποχή, του αποδίδονταν διάφορες άλλες ιστορίες, ανέκδοτα και παροιμίες, αν και μέρος αυτού του υλικού προερχόταν από πηγές προγενέστερες από αυτόν ή προερχόταν πέρα από την ελληνική πολιτιστική σφαίρα. Η διαδικασία της συμπερίληψης συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με ορισμένους από τους μύθους να μην έχουν καταγραφεί πριν από τον Ύστερο Μεσαίωνα και άλλους να φθάνουν εκτός Ευρώπης. Η διαδικασία είναι συνεχής και νέες ιστορίες εξακολουθούν να προστίθενται στο έργο του Αισώπου, ακόμη και όταν είναι αποδεδειγμένα πιο πρόσφατες εργασίες και μερικές φορές από γνωστούς συγγραφείς. (Βικιπαίδεια)
Μύθοι και αλήθειες για τα ζώα της Κύπρου της Μαρίνας Μιχαηλίδου Καδή και του Χάρη Νικολάου
Στο βιβλίο «Μύθοι και αλήθειες για τα ζώα της Κύπρου» συναντούμε έξι παρεξηγημένα είδη ζώων που ζουν στην Κύπρο: την αλεπού, τις νυχτερίδες, τα φίδια, το ανθρωποπούλι, τον σκαντζόχοιρο και τις αράχνες. Μέσα από απλά κείμενα, το βιβλίο επιχειρεί να καταργήσει τις λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούν για τα ζώα αυτά και να συμβάλει στην καλλιέργεια του σεβασμού και στην προστασία τους.
Το βιβλίο αποτελεί συνεργασία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη) και θα διανεμηθεί, έντυπα, σε όλους τους μαθητές των Β’, Γ’ και Δ’ τάξεων των δημοτικών σχολείων της Κύπρου αλλά και ηλεκτρονικά σε όλους όσους ενδιαφέρει μέσω της Read Library.
Αγαπώ κι Ευγνωμονώ της Άντρης Χαϊράλλα
Το εγχειρίδιο «Αγαπώ κι Ευγνωμονώ» σε παίρνει από το χέρι και σου υπόσχεται ένα εσωτερικό ταξίδι, μέσα από το οποίο θα γνωρίσεις τον εαυτό σου και θα ανακαλύψεις όλες τις δυνατότητες που κρύβεις μέσα σου, καθώς σε διδάσκει βήμα-βήμα πώς μπορείς να εκπληρώσεις τους στόχους και τα οράματά σου με οδηγό την Αγάπη και την Ευγνωμοσύνη.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Το βιβλίο αυτό συμπεριλαμβάνει τα Λειτουργικά Κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας.
18/01/2024
Το βιβλιο «μολυβιεσ»
της Στελιασ δημητριου-μιχαηλιδου
σε εικονογραφηση νικολεττας παπαμιχαηλ
στη read library
το θεατρικο εργο
«το κοκκινο φορεμα της σαβελ»
των
μαρινας μιχαηλιδου-καδη και Στελιας δημητριου-μιχαηλιδου
τωρα στη read library
28 /11/ 2023
13 /11/ 2023
Το μυθιστορημα του σοφοκλη βεργου
«με τα ματια του σκυλου»
στη read library
25 /10/ 2023
δυο νεα βιβλια στην εφαρμογη
read library
11/10/2023
βρειτε Στην εφαρμογη read library
to ε-βοοκ απο τη δραση που εγινε στο
nicosia book festival
με τιτλο
«Παιζω με τα γραμματα, μαντευω τις λεξεις, βαζω φαντασια και
φτιαχνω ενα e-book»
Για πρώτη φορά φέτος η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Read συμμετείχε στο Nicosia Book Festival.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ η Read Library διοργάνωσε δράσεις στον χώρο του Φεστιβάλ, στο Πάρκο της Ακρόπολης, που απευθύνονταν σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.
Προϊόν της δράσης για παιδιά με τίτλο «Παίζω με τα γράμματα, μαντεύω τις λέξεις, βάζω φαντασία και φτιάχνω ένα e-book», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 07/10/2023 στις 15:00 στο περίπτερο της Read Library, είναι οι ιστορίες που περιέχονται σ’ αυτή την ηλεκτρονική έκδοση.
Στην προσπάθεια αυτή ήταν μαζί μας οι: Καπανδρέου Ανδρέας, συγγραφέας / βιβλιοθηκονόμος, Πανάου Πέτρος, συγγραφέας / καθηγητής Παιδικής Λογοτεχνίας στο University of Georgia, Περικλέους Έλενα, πρόεδρος ΚΣΠΝΒ/ συντονίστρια Πολιτιστικής Παιδείας στο υφυπουργείο Πολιτισμού/ εκπαιδευτικός / συγγραφέας και Πέτρου Θεοδώρα, πρόεδρος ΚΕΒΕΠ / βιβλιοθηκονόμος.
Όπως μαρτυρεί και ο τίτλος της δράσης, σκοπός ήταν μέσα από το παιχνίδι να φτιάξουμε ιστορίες τις οποίες θα εκδίδαμε ηλεκτρονικά. Και ο σκοπός επιτεύχθηκε. Το e-book βρίσκεται στην εφαρμογή Read Library και μπορεί ο καθένας να το κατεβάσει δωρεάν σε smartphones και tablets σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται. Για να το πετύχουμε αυτό επιστρατεύσαμε παράλληλα την εξωτερική συνεργάτιδα της Read Library Γιώτα Ιωάννου, η οποία έκανε τη σελιδοποίηση του βιβλίου και τη μετατροπή των κειμένων στη μορφή epub όπως και τον Απόστολο Κουρουπάκη που επιμελήθηκε το κείμενο.
Πώς φθάσαμε όμως στο e-book;
Πρωταρχικός σκοπός ήταν τα παιδιά να βάλουν σε εγρήγορση τη φαντασία τους, να κινητοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις, να επιστρατεύσουν το αφηγηματικό τους ταπεραμέντο και να μας δώσουν μια ενδιαφέρουσα αφήγηση. Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιήσαμε την τεχνική του Τζάνι Ροντάρι με το Φανταστικό Διώνυμο. Για να φτιάξουμε τις δύο λίστες, ώστε να μπορούν τα παιδιά στη συνέχεια να επιλέξουν στην τύχη το φανταστικό τους διώνυμο που θα τους βοηθούσε να ξετυλίξουν το νήμα της αφήγησής τους, παίξαμε ένα ευχάριστο παιχνίδι, προτείνοντας λέξεις για τις δύο λίστες μας.
Οι οδηγίες ήταν:
1. Δημιουργήστε μια ιστορία με το φανταστικό διώνυμο
2. Διαλέξτε ένα μόνο ζεύγος από τις δύο λίστες με λέξεις και στήστε γύρω από αυτό μια μικρή και σύντομη ιστορία. Για παράδειγμα,
Λίμνη- αλεπού
3. Επιλέξτε το φανταστικό σας διώνυμο εντελώς στην τύχη.
4. Η ιστορία που θα γράψετε δεν είναι απαραίτητο να είναι παραμύθι, αλλά αυτό δεν αποκλείεται.
5. Τα αντικείμενα μπορούν, αν θέλετε, να διαθέτουν μαγικές ικανότητες.
6. Προσοχή! Οι δύο λέξεις που θα επιλέξετε θα πρέπει να αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία της ιστορίας, όχι απλώς να αναφέρονται μέσα σε αυτήν.
Για όσους δεν γνωρίζουν για το φανταστικό διώνυμο του Ροντάρι, εξηγώ πολύ-πολύ σύντομα ότι, στο βιβλίο «Η Γραμματική της Φαντασίας» του Τζιάνι Ροντάρι, που ήταν δάσκαλος και πολυβραβευμένος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας αναφέρει, «Η φαντασία δεν είναι μια χωριστή ικανότητα του νου, αλλά ο ίδιος ο νους!». Ο Ροντάρι υποστηρίζει ότι «αν θέλουμε να διδάξουμε κάποιον να σκέφτεται, πρέπει πρώτα να τον μάθουμε να επινοεί». Θεωρεί ότι «η σκέψη σχηματίζεται ανά ζεύγη». Δημιουργεί λοιπόν και δίνει στους μαθητές του τα «φανταστικά διώνυμα», ζευγάρια λέξεων ξένων μεταξύ τους. Λέξεις «ριγμένες η μία εναντίον της άλλης σ’ έναν ουρανό, που δεν έχουν ξαναδεί». Γιατί, τότε και μόνο τότε «βρίσκονται στις καλύτερες συνθήκες για να δημιουργήσουν μια ιστορία».
Το αποτέλεσμα που έχουμε, όπως θα δείτε, είναι θεαματικό. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν και έγραψαν μαζί με τους αρχηγούς τους απίστευτες ιστορίες. Στο τέλος ζωγράφισαν εμπνευσμένα από τις ιστορίες τους. Όλες οι ζωγραφιές συμπεριλαμβάνονται επίσης στο e-book.
Βρείτε δωρεάν το e-book εδώ.
Καλή ανάγνωση!
19/09/2023
Η ψηφιακη βιβλιοθηκη READ
στο Nicosia book festival 2023
Δείτε όλο το πρόγραμμα των δράσεων της Read Library εδώ.
25 /08/2023
Στη Read library
δωρεαν βιβλια για
τον μαθητη, τον φοιτητη, τον εκπαιδευτικο
Photo by Deleece Cook on Unsplash
16 /08/2023
το βιβλιο απο την δραση του
ιδρυματος αλκινοος αρτεμιου
σε συνεργασια με τον κσπνβ
στην read library
«ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
Συλλογικo
iδρυμα Αλκiνοος Αρτεμiου
2023
03 /08/2023
νεο βιβλιο στη read library
«ΤΑ ΠΙΒΙΚΟΛΙΑ.
ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950»
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΑΜΟΥΗΛ
Εικόνες από την καθημερινή ζωή ενός παιδιού και των φίλων του,
σε μια γειτονιά, ανάμεσα στον Άη Αντώνη και στον Λυκαβηττό.
σε μια γειτονιά, ανάμεσα στον Άη Αντώνη και στον Λυκαβηττό.
Στη Read library
h νεα εκδοση του Υπουργειου Γεωργιας,
Αγροτικης αναπτυξης και Περιβαλλοντος με τιτλο
«Μυθοι και αληθειες για τα ζωα συντροφιας»
13/07/2023
το βιβλιο
«Κεϊκ Γεωγραφιας»
του μιχαλη μαυροθερη
στη read library
10/07/2023
Το βιβλιο
«Γκασταρμπαϊτερ,οδυνηρη φυγη»
της ελενας αρτζανιδου
στη read library
29/06/2023
Στη Read Library 1200+ επιλογες ψηφιακων βιβλιων
για τις καλοκαιρινες διακοπες σου!
Θέλοντας να επισημάνουμε τι είναι αυτό που σηματοδοτεί πάντα τα καλοκαίρια μας ώστε να τα κάνει αξέχαστα, στο νου μας έρχονται οι τόποι που επισκεφθήκαμε. Τα γλυκά ξημερώματα και τα ρομαντικά απόδειπνα. Τα γεύματα που απολαύσαμε δίπλα στο κύμα και κάτω από τη σκιά των πλατάνων με τα αηδόνια να κελαηδούν χωρίς σταματημό. Και τι άλλο...Μα φυσικά, τα βιβλία που διαβάσαμε!
Είναι καιρός λοιπόν να φροντίσουμε, αν δεν το έχουμε ήδη κάνει, εκτός από το να προγραμματίσουμε τα πραγματικά ταξίδια μας, να οργανώσουμε και τη λίστα των βιβλίων για τα νοητά μας ταξίδια.
Η τεχνολογία πλέον μας παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μεγάλο αριθμό βιβλίων, γρήγορα, εύκολα κι απλά, με πολλά από αυτά να προσφέρονται δωρεάν! Άρα, δεν υπάρχει πια λόγος, τη στιγμή που κάθε επιπλέον κιλό επιβαρύνει τη τσέπη μας για τις αεροπορικές μετακινήσεις τουλάχιστον, να προβληματιζόμαστε αν το βιβλίο που επιλέξαμε να έχουμε μαζί μας στις διακοπές μπορεί να μην είναι και το κατάλληλο για μας τη δεδομένη στιγμή που έχουμε την ανάγκη να διαβάσουμε. Εκτός όμως από την εύκολη κι άμεση πρόσβαση που προσφέρει το ηλεκτρονικό βιβλίο, προσφέρει παράλληλα και πολλές άλλες δυνατότητες στο χρήστη όπως, η αναζήτηση, οι επισημάνσεις, οι σημειώσεις αλλά και η προσαρμοστικότητα που επιτρέπει τη ρύθμιση του μεγέθους και την επιλογή της γραμματοσειράς του κειμένου όπως επίσης και την ένταση του φωτισμού στην οθόνη ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας.
Με την εφαρμογή Read Library έχουμε 1200+ βιβλία στο κινητό ή στο tablet μας έτοιμα ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν και να προσφέρουν ξεχωριστά ταξίδια στη γνώση και στην ψυχαγωγία για κάθε ηλικία και κάθε γούστο.
Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή,
για iOS εδώ,
για Android εδώ.
Καλές διακοπές και όμορφες αναγνώσεις!
Είναι καιρός λοιπόν να φροντίσουμε, αν δεν το έχουμε ήδη κάνει, εκτός από το να προγραμματίσουμε τα πραγματικά ταξίδια μας, να οργανώσουμε και τη λίστα των βιβλίων για τα νοητά μας ταξίδια.
Η τεχνολογία πλέον μας παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μεγάλο αριθμό βιβλίων, γρήγορα, εύκολα κι απλά, με πολλά από αυτά να προσφέρονται δωρεάν! Άρα, δεν υπάρχει πια λόγος, τη στιγμή που κάθε επιπλέον κιλό επιβαρύνει τη τσέπη μας για τις αεροπορικές μετακινήσεις τουλάχιστον, να προβληματιζόμαστε αν το βιβλίο που επιλέξαμε να έχουμε μαζί μας στις διακοπές μπορεί να μην είναι και το κατάλληλο για μας τη δεδομένη στιγμή που έχουμε την ανάγκη να διαβάσουμε. Εκτός όμως από την εύκολη κι άμεση πρόσβαση που προσφέρει το ηλεκτρονικό βιβλίο, προσφέρει παράλληλα και πολλές άλλες δυνατότητες στο χρήστη όπως, η αναζήτηση, οι επισημάνσεις, οι σημειώσεις αλλά και η προσαρμοστικότητα που επιτρέπει τη ρύθμιση του μεγέθους και την επιλογή της γραμματοσειράς του κειμένου όπως επίσης και την ένταση του φωτισμού στην οθόνη ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας.
Με την εφαρμογή Read Library έχουμε 1200+ βιβλία στο κινητό ή στο tablet μας έτοιμα ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν και να προσφέρουν ξεχωριστά ταξίδια στη γνώση και στην ψυχαγωγία για κάθε ηλικία και κάθε γούστο.
Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή,
για iOS εδώ,
για Android εδώ.
Καλές διακοπές και όμορφες αναγνώσεις!
23 /05/2023
Το δευτερο βιβλιο του κυπριου συγγραφεα
βασου νικολαου
στην εφαρμογη read library
31/03/2023
νεο παιδικο βιβλιο στη read library
14 Μαρτίου 2023
5 και aλλες 5 προτaσεις
δωρεaν ψηφιακων βιβλiων
για μικροyς και μεγaλους
απo τη Read Library!
Βρείτε τα όλα στον σύνδεσμο που ακολουθεί: εδώ
https://www.must.com.cy/gr/culture/promo/5-kai-alles-5-protaseis-dorean-biblion-gia-mikroys-kai-megaloys-apo-ti-read-library
https://www.must.com.cy/gr/culture/promo/5-kai-alles-5-protaseis-dorean-biblion-gia-mikroys-kai-megaloys-apo-ti-read-library
14 Μαρτίου 2023
3 + 4 προτασεις ψηφιακων λογοτεχνικων βιβλιων Κυπριων συγγραφεων
απο τη Read Library
Βρείτε τα όλα στον σύνδρεσμο που ακολουθεί: εδώ
https://www.must.com.cy/gr/culture/promo/13-kai-3-protaseis-psifiakwn-logotexnikwn-biblion-kyprion-syggrafeon-apo-ti-read-library
https://www.must.com.cy/gr/culture/promo/13-kai-3-protaseis-psifiakwn-logotexnikwn-biblion-kyprion-syggrafeon-apo-ti-read-library
08 Μαρτίου 2023
μια αγκαλια ψηφιακα ΒΙΒΛΙΑ,
για παιδια,
κυπριων συγγραφεων
στη Read Library
Βρείτε τα όλα στον σύνδεσμο που ακολουθεί: εδώ
https://www.must.com.cy/gr/culture/promo/1-mia-agkalia-psifiaka-biblia-gia-paidia-sti-read-library
https://www.must.com.cy/gr/culture/promo/1-mia-agkalia-psifiaka-biblia-gia-paidia-sti-read-library
εβδομαδα «διαβασε ενα ebook»
05/03-11/03/2023
Εβδομάδα «Διάβασε ένα ebook» 2023
Η εβδομάδα «Διάβασε ένα ebook» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2004 με πρωτοβουλία της Καναδής συγγραφέως Rita Y. Toews. Από τότε, κάθε Μάρτη από την πρώτη Κυριακή του μήνα και με διάρκεια μιας εβδομάδας, διοργανώνονται εκδηλώσεις με σκοπό την προώθηση του ηλεκτρονικού βιβλίου και την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού. Μόλις το 2012 έγινε η πρώτη προσπάθεια για διοργάνωση εβδομάδας ebook και στην Ελλάδα από τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ (ΤΗΜΜΥ), που ανέβασε σχετικό υλικό στο blog της. Τις επόμενες δύο χρονιές διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του eAnagnostis.gr, ενώ το 2018 την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εβδομάδας είχε πάρει η Ανοικτή Βιβλιοθήκη και από τότε υπάρχει ευρύτερη προσπάθεια από διάφορους φορείς και επαγγελματίες του βιβλίου. Στην Κύπρο διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος από τη Read Library.
Ποιοι είναι οι στόχοι της εβδομάδας “Διάβασε ένα ebook”:
Μα γιατί τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι πολλά και πολύτιμα:
Στόχος της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Read είναι η συνεχής ανάπτυξη του υλικού της πάντοτε αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου, αφενός, να διαφυλάξει σημαντικό μέρος του έντυπου υλικού, παλαιού και νέου, από τη φθορά του χρόνου αλλά και της χρήσης και αφετέρου να καταστήσει το υλικό της εύκολα και άμεσα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Ενώ παράλληλα, στόχος είναι και ο εντοπισμός και η προώθηση νέων συγγραφέων και του έργου τους.
Η εβδομάδα «Διάβασε ένα ebook» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2004 με πρωτοβουλία της Καναδής συγγραφέως Rita Y. Toews. Από τότε, κάθε Μάρτη από την πρώτη Κυριακή του μήνα και με διάρκεια μιας εβδομάδας, διοργανώνονται εκδηλώσεις με σκοπό την προώθηση του ηλεκτρονικού βιβλίου και την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού. Μόλις το 2012 έγινε η πρώτη προσπάθεια για διοργάνωση εβδομάδας ebook και στην Ελλάδα από τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ (ΤΗΜΜΥ), που ανέβασε σχετικό υλικό στο blog της. Τις επόμενες δύο χρονιές διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του eAnagnostis.gr, ενώ το 2018 την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εβδομάδας είχε πάρει η Ανοικτή Βιβλιοθήκη και από τότε υπάρχει ευρύτερη προσπάθεια από διάφορους φορείς και επαγγελματίες του βιβλίου. Στην Κύπρο διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος από τη Read Library.
Ποιοι είναι οι στόχοι της εβδομάδας “Διάβασε ένα ebook”:
- Να ενημερώσει τους αναγνώστες για τα ebooks.
- Να ενθαρρύνει την ανάγνωση των ebooks.
- Να ενθαρρύνει τους επαγγελματίες του βιβλίου και προμηθευτές κινητών συσκευών και τάμπλετ να προσφέρουν για αυτές τις μέρες δωρεάν ebooks ή με μεγάλη έκπτωση συσκευές.
- Διαθέτει μια συλλογή με περισσότερα από 1.000 ελεύθερα ελληνικά και ξένα ebooks που συνεχώς εμπλουτίζεται.
- Στην κατηγορία Βιβλιοπωλείο διαθέτει ηλεκτρονικά βιβλία Κύπριων συγγραφέων προς πώληση. Κάποια από αυτά διατίθενται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή και μόνο από τη Read.
- Στον ιστότοπό της, Read-Library.com, υπάρχουν πληροφορίες για την εφαρμογή, προτάσεις και παρουσιάσεις βιβλίων.
- Προστατεύονται αυστηρά τα πνευματικά δικαιώματα των συντελεστών του κάθε βιβλίου.
- Μπορούν να διαβαστούν αρχεία σε τεχνολογία epub3 χωρίς να χρειάζεται κάποιο e-reader πρόγραμμα.
- Η ενεργοποίηση της εφαρμογής γίνεται με απλή εγγραφή αφού την κατεβάσετε στο κινητό ή στο τάμπλετ σας μέσω Apple App Store ή Google Play.
- Η εγγραφή μπορεί να ολοκληρωθεί καταχωρώντας διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μέσω σύνδεσης με λογαριασμό Facebook.
- Η χρήση της εφαρμογής αποθηκεύεται για τον κάθε χρήστη έτσι ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά βιβλίων και σημειώσεων του κάθε χρήστη σε διαφορετικές συσκευές.
- Διαβάστε ένα ebook!
- Κοινοποιήστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό το άρθρο.
- Ενημερώστε τους βιβλιόφιλους φίλους και γνωστούς σας για την εμπειρία της μέγιστης αναγνωστικής απόλαυσης που μπορούν να εισπράξουν διαβάζοντας ένα ebook στη τεχνολογική μορφή epub3.
- Προσκαλέστε τους φίλους σας στην αγαπημένη σας ψηφιακή βιβλιοθήκη όπου μπορούν να έχουν εύκολη, άμεση και δωρεάν πρόσβαση.
- Προτείνετε ένα ebook που διαβάσατε.
- Σχολιάστε την εμπειρία ανάγνωσης που είχατε χρησιμοποιώντας την εφαρμογή στα social media με τα hashtags #ebookcy #ebookweek23 #readlibrary
Μα γιατί τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι πολλά και πολύτιμα:
- Έχει σαφώς μικρότερο κόστος παραγωγής και διάθεσης από το έντυπο.
- Έχει ελάχιστο έως μηδενικό κόστος αναπαραγωγής.
- Είναι άμεσα διαθέσιμο στη συσκευή, αμέσως μετά την αγορά ή το δωρεάν κατέβασμα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει κανείς μέρες για την παράδοσή του, ούτε να επιβαρύνεται με τα έξοδα αποστολής του, ούτε να χρειάζεται να πάει σε κάποιο κατάστημα για να το προμηθευτεί.
- Έχει ελάχιστο όγκο μεταφοράς, αποθήκευσης και έκθεσης. Μπορούμε να έχουμε ολόκληρη βιβλιοθήκη αποθηκευμένη στη συσκευή μας και να την μεταφέρουμε παντού μαζί μας.
- Μπορεί να διαβαστεί οπουδήποτε. Ακόμα κι όταν δεν υπάρχει σύνδεση με διαδίκτυο.
- Δεν φθείρεται αφού έχει άυλη υπόσταση.
- Προσφέρει ευκολότερη, πολυεπίπεδη και ταχύτερη μελέτη και έρευνα.
- Είναι ευκολότερη και μεγαλύτερη η πρόσβαση στο ευρύ κοινό, ακόμα και σε σπάνια ή εξαντλημένα έργα.
- Υπάρχει η δυνατότητα ύπαρξης οπτικοακουστικού υλικού και συνδέσμων του έργου.
- Έχει σελίδες φωτεινές, έτσι μπορεί κανείς να διαβάζει ξεκούραστα χωρίς να ενοχλεί κάποιον που κοιμάται δίπλα του.
- Προσφέρει τη δυνατότητα διαδικτυακής έρευνας λεξιλογίου και όχι μόνο.
- Η γραμματοσειρά και το μέγεθός της μπορεί να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κάθε αναγνώστη.
- Μπορεί κανείς να προσθέσει και να αφαιρέσει σ’ αυτό σημειώσεις, σελιδοδείκτες και υπογραμμίσεις.
- Μπορεί κανείς να εκφράσει την ικανοποίησή του για το βιβλίο και να το προτείνει στους φίλους του με μόνο ένα κλικ.
Στόχος της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Read είναι η συνεχής ανάπτυξη του υλικού της πάντοτε αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου, αφενός, να διαφυλάξει σημαντικό μέρος του έντυπου υλικού, παλαιού και νέου, από τη φθορά του χρόνου αλλά και της χρήσης και αφετέρου να καταστήσει το υλικό της εύκολα και άμεσα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Ενώ παράλληλα, στόχος είναι και ο εντοπισμός και η προώθηση νέων συγγραφέων και του έργου τους.
δυο νεα μυθιστορηματα κυπριων συγγραφεων
ηλεκτρονικα μονο στη Read Library
η ποιητικη συλλογη
"The child who speaks to the sea"
τησ αλεξιασ σολωμου
στη read library
09 Δεκεμβρίου, 2022
χριστουγεννιατικα βιβλια
στη read library
Προσθέστε λίγη μαγεία ακόμα στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
με τα πιο δημοφιλή έργα,
καταξιωμένων ελλήνων και ξένων συγγραφέων,
επνευσμένα από τις μέρες αυτές.
με τα πιο δημοφιλή έργα,
καταξιωμένων ελλήνων και ξένων συγγραφέων,
επνευσμένα από τις μέρες αυτές.
Δείτε όλα τα χριστουγεννιάτικα βιβλία εδώ.
14 Νοεμβρίου, 2022
ενα παιδικο βιβλιο με θεμα την αποταμιευση
στα ραφια της Read library
4 Νοεμβρίου, 2022
Η Read Library ανακοινωνει πως εχει αποσυρει ολα τα βιβλια του Βασιλη Παπαθεοδωρου απο τα ραφια της.
Αμέσως μετά την πληροφορία ότι ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Τρίπολης από τις 18 Οκτωβρίου και εις βάρος του έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, η Read Library έχει αποσύρει όλα τα βιβλία του εν λόγω συγγραφέα από τα ράφια της.
1 Νοεμβρίου, 2022
«ΤΟ μουσειο των ανθρωπων»
ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ READ LIBRARY
31 Οκτωβρίου, 2022
Το «ημιτελες»
του Γιωργου Παπακωνσταντινου
στη read library
25 Οκτωβρίου, 2022
«το παραπονο του ποσειδωνα»
τωρα στην εφαρμογη read library
30 Σεπτεμβρίου, 2022
Τοτε που οι ανθρωποι παγωσαν και ο πλανητης καιγοταν
συλλογικο
cost - european cooperation
in science and technology
20 Σεπτεμβρίου, 2022
οι φωκιες Monachus monachus μπορουν πλεον να ταξιδεψουν σε ολα τα δημοσια σχολεια του νησιου μας
Το δημιουργικό περιβαλλοντικό εργαστήρι "Εδώ Μονάχα Μονάχους" που τόσο πολύ αγαπήθηκε τόσο από τους μικρούς, όσο και από τους μεγάλους φίλους μας, μόλις έχει πάρει και επίσημα την έγκριση του από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας! Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι φώκιες Monachus monachus θα μπορούν να ταξιδέψουν σε όλα τα δημόσια σχολεία του νησιού μας!
Για περισσότερες λεπτομέρειες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected] ή τηλεφωνώντας στο 96753271.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected] ή τηλεφωνώντας στο 96753271.
Θεατρικο εργαστηρι με αφορμη
το παιδικο βιβλιο
«Το Χωριουδακι του Νοστιμουλη»
Η θεατρολόγος Έλενας Δημοσθένους και η διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή Ιωάννα Μασούρα, συμπράττουν, με σκοπό τα παιδιά να κατανοήσουν ότι η διατροφή τους χρειάζεται μέτρο, ποικιλία και ισορροπία.
Στοιχεία επικοινωνίας:
99562089 ή 99384445
Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συχνή κι άμεση ενημέρωση.
Theater Gym
NutriLife by Ioanna Masoura
theatergym
nutrilife_ioannamasoura
www.theatergym.net
Στοιχεία επικοινωνίας:
99562089 ή 99384445
Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συχνή κι άμεση ενημέρωση.
Theater Gym
NutriLife by Ioanna Masoura
theatergym
nutrilife_ioannamasoura
www.theatergym.net
12 Σεπτεμβρίου, 2022
Τρια δωρεαν διαθεματικα βιβλια για παιδια,
εκπαιδευτικούς και γονεισ
30 Αυγούστου, 2022
ΠΟΣΟ ΠΑΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΘΕΣ
ΤΗΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ
Τις λέξεις τις κόβουμε και τις ράβουμε ανάλογα με το ρούχο που θέλουμε να φτιάξουμε κάθε φορά. Τις αγαπάω τις λέξεις, θέλω να πιστεύω πως με αγαπάνε κι αυτές, γι’ αυτό και με συντροφεύουν χρόνια στα ταξίδια μου».
Ε. Αμανατίδου
Ε. Αμανατίδου
29 Αυγούστου, 2022
Το «Φθινοπωρο» ειναι ενα εργο με φανερη την ιδεολογικη τοποθετηση του συγγραφεα του η οποια αναδυεται με λυρισμο μεσα απο τη μαγεια, την γοητεια και τη μελαγχολια.
17 Αυγούστου, 2022
Το βιβλιο του δ.βικελα που ανοιξε το δρομο για την ελληνικη πεζογραφια στην ηθογραφια
11 Αυγούστου, 2022
ενα βιβλιο του φεδερικο γκαρθια λορκα
20 Ιουλίου, 2022
τα μυθιστορηματα
«κουκλα» και «Το χαρτινο κουτι»
της θεας χριστοδουλιδου
στη read library
28 Ιουνίου, 2022
«ο λαθρεπιβατης»
οι δεκαετίες του '80 και του '90
οπως τις εζησα
του βασου νικολαου
μια πρωτοπροσωπη εικονοπαραστατικη διηγηση
23 Ιουνίου, 2022
νεα αξιολογα βιβλια
για μικρους και μεγαλουσ
στην εφαρμογη read library
03 Μαΐου, 2022
23 χρονια δημοσιογραφος.
Η τηλεοραση οπως την εζησα
Το αυτοβιογραφικό εγχειρίδιο δημοσιογραφίας του Λουκά Φουρλά διατίθεται δωρεάν, σε ψηφιακή μορφή, από τη Read Library.
14 Απριλίου, 2022
νεα ποιητικh συλλογη στη read
«μυθοι και αληθειεσ για τα ζωα της κυπρου»
δωρεαν για ολα τα παιδια
06 Απριλίου, 2022
δωρεαν νεα βιβλια για ολους
παιδικα βιβλια
πασχαλινα βιβλια
για παιδια και ενηλικες
30 Μαρτίου, 2022
ενα βιβλιο αφιερωμενο στα παιδια με συγγενεισ καρδιοπαθειες
απο τη συγγραφεα Ντεμη ρουσσα
Μια ιστορία για τα θαύματα που μπορεί να κάνει η αγάπη. Μια ιστορία για τα παιδιά με καρδιοπάθειες. Όλα τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθούν στον Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών Κύπρου. Μην αφήσετε την ελπίδα να σβήσει.
29 Μαρτίου, 2022
νεο παιδικο περιβαλλοντικο βιβλιο
στην εφαρμογη
18 Μαρτίου, 2022
νεο μυθιστορημα στη read library
απο την κυπρια ΣΥΓΡΑΦΕΑ των best seller
γιολα Δ.παπαδοπουλου
10 Μαρτίου, 2022
νεα βιβλια στη read library
24 Φεβρουαρίου, 2022
νεα μυθιστορηματα στη read library
νεα βιβλια προσωπικης αναπτυξης
στη read library
11 Φεβρουαρίου, 2022
νεο βιβλιο στην εφαρμογη
για παιδια που διαβαζουν αγγλικα
Κάνοντας κλικ στo πιο πάνω εξώφυλο οδηγείστε στην εφαρμογή Read Library όπου, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το βιβλίο σε κινητά τηλέφωνα και tablets.
Ο Γουίνι το Αρκουδάκι (αγγλικά: Winnie-the-Pooh) είναι φανταστικός χαρακτήρας, που τον δημιούργησε ο Άγγλος συγγραφέας Α. Α. Μιλν. Ξεκίνησε με σειρά βιβλίων, το πρώτο βιβλίο βγήκε το 1924, ονόματι Όταν Ήμασταν Νέοι και είχε τη μορφή ποιήματος. Το 1926 βγήκε το δεύτερο και είχε την ονομασία Γουίνι το Αρκουδάκι, ενώ βγήκαν άλλα δύο βιβλία, τα οποία και τα τέσσερα τα εικονογράφησε ο Ε. Χ. Σέπραντ.
Ο Μιλν ονόμασε τον ήρωα Γουίνι, από ένα αρκουδάκι που είχε ο γιος του. Μάλιστα, πολλοί από τους χαρακτήρες, πήραν το όνομά τους από τα παιχνίδια του γιου του συγγραφέα, Κρίστοφερ. Ο Κρίστοφερ, είχε ονομάσει ο ίδιος το αρκουδάκι Winne από μία μαύρη αρκούδα που συχνά επισκεπτόταν στο Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου και Pooh από έναν κύκνο που είχε δει σε κάποιες διακοπές. Ενώ και οι λοιποί χαρακτήρες, πήραν το όνομά τους, από τα παιχνίδια του Κρίστοφερ.
Στα βιβλία του Millne ο Γουίνι, είναι ένα αφελές και αργόστροφο αρκουδάκι που είναι όμως, πολύ φιλικό και συμπονετικό προς τους άλλους. Συχνά, παρόλο που δε διακρίνεται για το μυαλό του, ο Γουίνι έχει πολύ έξυπνες ιδέες, οι οποίες βασίζονται στη κοινή λογική. Λατρεύει το μέλι, έχει έντονη ποιητική φλέβα και είναι ιδιαίτερα κοινωνικός. Ο αγαπημένος του φίλος είναι ο Piglet (το Γουρουνάκι), με τον οποίο περνάει τον περισσότερο χρόνο του. Μένει στο δάσος των γαλάζιων ονείρων (Δάσος των Εκατό Στρεμμάτων) μαζί με τους φίλους του, το Γουρουνάκι, τον Λαγό, την Κουκουβάγια, την Κάνγκα και τον Ρω, τον Gofer, τον Γκαρή, τον Τίγρη κλπ.
Πηγή: Βικιπαίδεια
Ο Μιλν ονόμασε τον ήρωα Γουίνι, από ένα αρκουδάκι που είχε ο γιος του. Μάλιστα, πολλοί από τους χαρακτήρες, πήραν το όνομά τους από τα παιχνίδια του γιου του συγγραφέα, Κρίστοφερ. Ο Κρίστοφερ, είχε ονομάσει ο ίδιος το αρκουδάκι Winne από μία μαύρη αρκούδα που συχνά επισκεπτόταν στο Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου και Pooh από έναν κύκνο που είχε δει σε κάποιες διακοπές. Ενώ και οι λοιποί χαρακτήρες, πήραν το όνομά τους, από τα παιχνίδια του Κρίστοφερ.
Στα βιβλία του Millne ο Γουίνι, είναι ένα αφελές και αργόστροφο αρκουδάκι που είναι όμως, πολύ φιλικό και συμπονετικό προς τους άλλους. Συχνά, παρόλο που δε διακρίνεται για το μυαλό του, ο Γουίνι έχει πολύ έξυπνες ιδέες, οι οποίες βασίζονται στη κοινή λογική. Λατρεύει το μέλι, έχει έντονη ποιητική φλέβα και είναι ιδιαίτερα κοινωνικός. Ο αγαπημένος του φίλος είναι ο Piglet (το Γουρουνάκι), με τον οποίο περνάει τον περισσότερο χρόνο του. Μένει στο δάσος των γαλάζιων ονείρων (Δάσος των Εκατό Στρεμμάτων) μαζί με τους φίλους του, το Γουρουνάκι, τον Λαγό, την Κουκουβάγια, την Κάνγκα και τον Ρω, τον Gofer, τον Γκαρή, τον Τίγρη κλπ.
Πηγή: Βικιπαίδεια
11 Φεβρουαρίου, 2022
το «Κοντσερτο για πιανο αρ. 20»,
απο τα σκοτεινα εργα του Μοτσαρτ,
παρουσιαστηκε για πρωτη φορα με τον ιδιο στο πιανο
στις 11 Φεβρουαριου του 1785 στο Καζινο της Βιεννης.
Κάνοντας κλικ στo πιο πάνω εξώφυλο οδηγείστε στην εφαρμογή Read Library όπου, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την παρτιτούρα σε κινητά τηλέφωνα και tablets.
Στις αρχές του 1785, ο 29χρονος Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, στην ακμή της δημιουργικότητάς του, έγραψε ένα έργο για πιάνο και ορχήστρα, το «Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 20», το οποίο φέρει τον αριθμό 466 στην εργογραφία του, που συνέταξε ο Λούντβιχ φον Κέχελ. Το κοντσέρτο αυτό, από τα σκοτεινά έργα του Μότσαρτ, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τον ίδιο στο πιάνο στις 11 Φεβρουαρίου του 1785 στο Καζίνο της Βιέννης.
Το έργο αποτελείται από τρία μέρη:
Πηγή: SanSimera.gr
Το έργο αποτελείται από τρία μέρη:
- Allegro
- Romanze
- Allegro Assai
Πηγή: SanSimera.gr
09 Φεβρουαρίου, 2022
Σαν σημερα, το 1857, εφυγε απο τη ζωη
ο εθνικοσ μασ ποιητησ
διονυσιοσ σολωμοσ
Κάνοντας κλικ στo πιο πάνω εξώφυλο οδηγείστε στην εφαρμογή Read Library όπου, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το βιβλίο σε κινητά τηλέφωνα και tablets.
Ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ο αρχηγέτης της Επτανησιακής Σχολής, είναι μια από τις κορυφαίες πνευματικές φυσιογνωμίες του Νεώτερου Ελληνισμού. Τον Μάιο του 1823, σε μια περίοδο ιδιαίτερης έξαρσης της Ελληνικής Επανάστασης, έγραψε το εκτεταμένο ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερία», οι δύο πρώτες στροφές του οποίου, σε μουσική Νικολάου Μάντζαρου, αποτελούν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη.
Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και το 1808 έφυγε για σπουδές στην Ιταλία, με τη συνοδεία του ιταλού δασκάλου του Ρώσση. Επτά χρόνια αργότερα πήρε το απολυτήριο από το Λύκειο της Κρεμόνας και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πάβιας, απ' όπου πήρε το πτυχίο της Νομικής. Παράλληλα με τις σπουδές στη νομική, για την οποία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, άρχισε να γράφει στίχους στην ιταλική γλώσσα, ενώ ήρθε σε επαφή με διαπρεπείς φιλοσόφους, φιλολόγους και αξιόλογους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κίνησης της εποχής.
Το 1818 επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια. Εκεί άρχισε να γράφει τα πρώτα του αξιόλογα στιχουργήματα στα ελληνικά. Το πρώτο εκτενές ελληνικό ποίημά του και πλέον γνωστό είναι ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν, απόσπασμα του οποίου καθιερώθηκε ως Εθνικός μας Ύμνος. Λίγο αργότερα, συνέθεσε το λυρικό ποίημα Εις τον θάνατο του Λορδ Μπάυρον και ακολούθησαν Η καταστροφή των Ψαρών, Η Φαρμακωμένη, Ο Λάμπρος, Εις Μοναχήν, Ο Κρητικός, Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι, Ο Πορφύρας.
Στα τέλη του 1828 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα, συνεχίζοντας την ενασχόλησή του με την ποίηση σχεδόν απομονωμένος. Δεν έκανε ούτε ένα ταξίδι στην ελευθερωμένη Ελλάδα, γιατί, όπως υποστηρίζεται, «δεν εσυνηθούσε να θεατρίζει στο εθνικό του φρόνημα αλλά μες το άγιο βήμα της ψυχής».
Στις 3 Φεβρουαρίου του 1849 παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος, διότι «με την ποίηση του διέγειρε τα αισθήματα του λαού στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία».
Πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 στην Κέρκυρα, ύστερα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στη Ζάκυνθο και τοποθετήθηκαν αρχικώς σ' ένα μικρό μαυσωλείο στον τάφο του Κάλβου.
Πηγή: SanSimera.gr
Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη.
Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και το 1808 έφυγε για σπουδές στην Ιταλία, με τη συνοδεία του ιταλού δασκάλου του Ρώσση. Επτά χρόνια αργότερα πήρε το απολυτήριο από το Λύκειο της Κρεμόνας και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πάβιας, απ' όπου πήρε το πτυχίο της Νομικής. Παράλληλα με τις σπουδές στη νομική, για την οποία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, άρχισε να γράφει στίχους στην ιταλική γλώσσα, ενώ ήρθε σε επαφή με διαπρεπείς φιλοσόφους, φιλολόγους και αξιόλογους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κίνησης της εποχής.
Το 1818 επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια. Εκεί άρχισε να γράφει τα πρώτα του αξιόλογα στιχουργήματα στα ελληνικά. Το πρώτο εκτενές ελληνικό ποίημά του και πλέον γνωστό είναι ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν, απόσπασμα του οποίου καθιερώθηκε ως Εθνικός μας Ύμνος. Λίγο αργότερα, συνέθεσε το λυρικό ποίημα Εις τον θάνατο του Λορδ Μπάυρον και ακολούθησαν Η καταστροφή των Ψαρών, Η Φαρμακωμένη, Ο Λάμπρος, Εις Μοναχήν, Ο Κρητικός, Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι, Ο Πορφύρας.
Στα τέλη του 1828 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα, συνεχίζοντας την ενασχόλησή του με την ποίηση σχεδόν απομονωμένος. Δεν έκανε ούτε ένα ταξίδι στην ελευθερωμένη Ελλάδα, γιατί, όπως υποστηρίζεται, «δεν εσυνηθούσε να θεατρίζει στο εθνικό του φρόνημα αλλά μες το άγιο βήμα της ψυχής».
Στις 3 Φεβρουαρίου του 1849 παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος, διότι «με την ποίηση του διέγειρε τα αισθήματα του λαού στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία».
Πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 στην Κέρκυρα, ύστερα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στη Ζάκυνθο και τοποθετήθηκαν αρχικώς σ' ένα μικρό μαυσωλείο στον τάφο του Κάλβου.
Πηγή: SanSimera.gr
08 Φεβρουαρίου, 2022
διαβαστε δωρεαν τα βιβλια του
ιουλιου βερν (8 Φεβρουαριου 1828-24 Μαρτιου 1905
στη read library
Γάλλος συγγραφέας, ο παραμυθάς και οραματιστής που εισήγαγε στη λογοτεχνία το είδος της επιστημονικής φαντασίας. Μυθιστορήματα, όπως «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα», «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «Από τη Γη στη Σελήνη», «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» και η «Μυστηριώδης Νήσος», αποτελούν προσφιλή αναγνώσματα. Ήρωες, όπως ο Φιλέας Φογκ και ο Κάπτεν Νέμο. εξάπτουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων.
Ο Ιούλιος Βερν (Jules Verne) γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στη Ναντ, παραθαλάσσια πόλη της Γαλλίας στις ακτές του Ατλαντικού. Η γενέθλια πόλη του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Βερν, όταν στα μικράτα του παρατηρούσε με τις ώρες τα καράβια να περνούν από τον ποταμό Λουάρ και να ξανοίγονται στο πέλαγος. Το 1848 αφήνει τη Ναντ και μετακομίζει στο Παρίσι για να σπουδάζει νομικά. Γρήγορα «τα φορτώνει στον κόκκορα» και δοκιμάζει να γράψει, παράλληλα με την απασχόληση του στο Χρηματιστήριο του Παρισιού για τα προς το ζην.
Η γνωριμία του με τον εκδότη Πιερ-Ζιλ Ετζέλ θα τον στρέψει ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία, «τη μόνη πηγή για την αληθινή ευτυχία», όπως έλεγε. Το 1863 υποβάλλει την παραίτησή του από το Χρηματιστήριο. Ο Ετζέλ ήξερε πώς να πλασάρει το συγγραφικό ταλέντο του Βερν στην αγορά. Πρώτα κυκλοφορούσε τα μυθιστορήματά του σε συνέχειες, μετά σε ολοκληρωμένη μορφή και τέλος σε πολυτελή χρυσοκόκκινη συσκευασία.
Η τεχνολογική έκρηξη του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα προμήθευσε στον Βερν το απαραίτητο υλικό για πολλά από τα έργα του. Στα μυθιστορήματά του μιλά για υποβρύχια, ιπτάμενες μηχανές, ουρανοξύστες, για την κατάκτηση της Σελήνης, εμπνέοντας σημαντικούς επιστήμονες της εποχής του. Η ικανότητά του να συνδυάζει την πραγματικότητα με τον μύθο και να τοποθετεί την ιστορία του σε εξωτικά μέρη, εκτόξευσαν τη φήμη του από πολύ νωρίς. Σήμερα, ο Ιούλιος Βερν θεωρείται από τους δέκα πιο πολυμεταφρασμένους συγγραφείς όλων των εποχών.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Αμιένη της Βόρειας Γαλλίας, γενέτειρας της γυναίκας του Ονορέν. Το 1886 ο Ιούλιος Βερν βίωσε δύο τραγωδίες: τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από πυροβολισμό του παρανοϊκού ανιψιού του Γκαστόν κι έχασε τον αγαπημένο του εκδότη, που έφυγε από τη ζωή. Έξι χρόνια μετά, ο καταρράκτης που τον ταλαιπωρούσε, μείωσε κατά πολύ την όρασή του και στις 24 Μαρτίου 1905 άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών, υποφέροντας από διαβήτη και παράλυση. Ο Ιούλιος Βερν είχε ένα γιο, τον Μισέλ, ο οποίος επιμελήθηκε τα ημιτελή του μυθιστορήματα και συνέβαλε στη διάδοση του έργου του.
Πηγή: SanSimera.gr
Ο Ιούλιος Βερν (Jules Verne) γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στη Ναντ, παραθαλάσσια πόλη της Γαλλίας στις ακτές του Ατλαντικού. Η γενέθλια πόλη του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Βερν, όταν στα μικράτα του παρατηρούσε με τις ώρες τα καράβια να περνούν από τον ποταμό Λουάρ και να ξανοίγονται στο πέλαγος. Το 1848 αφήνει τη Ναντ και μετακομίζει στο Παρίσι για να σπουδάζει νομικά. Γρήγορα «τα φορτώνει στον κόκκορα» και δοκιμάζει να γράψει, παράλληλα με την απασχόληση του στο Χρηματιστήριο του Παρισιού για τα προς το ζην.
Η γνωριμία του με τον εκδότη Πιερ-Ζιλ Ετζέλ θα τον στρέψει ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία, «τη μόνη πηγή για την αληθινή ευτυχία», όπως έλεγε. Το 1863 υποβάλλει την παραίτησή του από το Χρηματιστήριο. Ο Ετζέλ ήξερε πώς να πλασάρει το συγγραφικό ταλέντο του Βερν στην αγορά. Πρώτα κυκλοφορούσε τα μυθιστορήματά του σε συνέχειες, μετά σε ολοκληρωμένη μορφή και τέλος σε πολυτελή χρυσοκόκκινη συσκευασία.
Η τεχνολογική έκρηξη του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα προμήθευσε στον Βερν το απαραίτητο υλικό για πολλά από τα έργα του. Στα μυθιστορήματά του μιλά για υποβρύχια, ιπτάμενες μηχανές, ουρανοξύστες, για την κατάκτηση της Σελήνης, εμπνέοντας σημαντικούς επιστήμονες της εποχής του. Η ικανότητά του να συνδυάζει την πραγματικότητα με τον μύθο και να τοποθετεί την ιστορία του σε εξωτικά μέρη, εκτόξευσαν τη φήμη του από πολύ νωρίς. Σήμερα, ο Ιούλιος Βερν θεωρείται από τους δέκα πιο πολυμεταφρασμένους συγγραφείς όλων των εποχών.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Αμιένη της Βόρειας Γαλλίας, γενέτειρας της γυναίκας του Ονορέν. Το 1886 ο Ιούλιος Βερν βίωσε δύο τραγωδίες: τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από πυροβολισμό του παρανοϊκού ανιψιού του Γκαστόν κι έχασε τον αγαπημένο του εκδότη, που έφυγε από τη ζωή. Έξι χρόνια μετά, ο καταρράκτης που τον ταλαιπωρούσε, μείωσε κατά πολύ την όρασή του και στις 24 Μαρτίου 1905 άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών, υποφέροντας από διαβήτη και παράλυση. Ο Ιούλιος Βερν είχε ένα γιο, τον Μισέλ, ο οποίος επιμελήθηκε τα ημιτελή του μυθιστορήματα και συνέβαλε στη διάδοση του έργου του.
Πηγή: SanSimera.gr
Κάνοντας κλικ στα πιο κάτω εξώφυλλα οδηγείστε στην εφαρμογή Read Library όπου, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τα βιβλία σε κινητά τηλέφωνα και tablets.
08 Φεβρουαρίου, 2022
Το βιβλιο της αντρησ χαϊραλλα
«αγαπω κι ευγνωμονω»,ΞΑΝΑ ΣΤΗ READ LIBRARY, σε epub για αριστη εμπειρια αναγνωσησ.
Κάνοντας κλικ στην πιο κάτω εικόνα οδηγείστε στην εφαρμογή Read Library όπου, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το βιβλίο σε κινητά τηλέφωνα και tablets.
03 Φεβρουαρίου, 2022
Το διηγηματικο εργο του ανδρεα καπανδρεου
στη Read library
Κάνοντας κλικ στα εξώφυλλά των βιβλίων, μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες που τα αφορούν.
Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets.
για τεχνολογία iOS εδώ.
για τεχνολογία Android εδώ.
Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets.
για τεχνολογία iOS εδώ.
για τεχνολογία Android εδώ.
Το διηγηματικό έργο του Ανδρέα Καπανδρέου
«Τα διηγήματά μου τα παρομοιάζω με σφηνάκια λογοτεχνίας, που φτιάχνονται στο μπλέντερ του υπολογιστή, με την ανάμιξη του φανταστικού με τον πραγματικό κόσμο και γαργαλούν με καινούργια συναισθήματα το μυαλό. Θέλω να μεθύσω τον αναγνώστη με τα δικά μου σφηνάκια λογοτεχνίας. Να του προκαλέσω μια ζάλη ανατρεπτική, διαφορετική, αλλόκοτη, σχεδόν πρωτόγνωρη».
Α. Καπανδρέου
Παρουσιάζοντας το διηγηματικό έργο του Ανδρέα Καπανδρέου, η φιλόλογος, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας κ. Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή αναφέρει για το έργο του πως, από μόνοι τους οι τίτλοι των δύο βιβλίων του Ανδρέα Καπανδρέου, θα μπορούσαν εκ πρώτης όψεως να παραπλανήσουν πως πρόκειται για δελεαστικά εύληπτα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας το πρώτο και μεταφυσικού μυστηρίου το δεύτερο.
Ωστόσο, ξεδιπλώνοντας τις σελίδες τους δεν είναι παρά τα αρχικά διηγηματικά κείμενα των αλλόκοτων διηγημάτων ή των αλλόκοτων ιστοριών, καθώς ο ίδιος διαφοροτρόπως τα υποτιτλίζει με τις συνώνυμες διευκρινίσεις της ειδολογικής τους κατάταξης. Και δικαίως, θα έλεγα αναφέρει η κ. Χατζηπαναγή, τους δανείζουν τους αντίστοιχους φερώνυμους τίτλους, όχι επειδή, απλώς, τα προτάσσει ο συγγραφέας, αλλά γιατί οι δυο αυτές αριστοτεχνικές νουβέλες δίνουν εκ προοιμίου τα καλύτερα διαπιστευτήρια της διηγηματικής του γραφής και μαζί τα μελλοντικά εχέγγυα για τη δημιουργία προσωπικής συγγραφικής ταυτότητας. Μιας ταυτότητας που εν δυνάμει περιέχει το σπέρμα της ανθοφορίας και ευκαρπίας του είδους, αλλά και προοιωνίζει υποσχετικά τη μετεξέλιξή του σε συνθετότερες και περιπλοκότερες αρχιτεκτονικές δομές μυθιστορηματικής αποτύπωσης.
Η ίδια τα αποκαλεί νουβέλες, κατ’ εξοχήν λόγω των εσωτερικών ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, ήτοι των εγγραφών της έκτυπης αφηγηματικής τους σφραγίδας: την ενδιαφέρουσα μυθοπλαστική τους πλοκή, τη δράση των προσώπων μέσα από γοργούς ρυθμούς συνεκτικών εναλλασσόμενων δρώμενων προώθησης του μύθου και την αποκρυπτογράφηση των θρυλικών ή ιστορικών πραγματολογικών τους στοιχείων σε ένα στέρεο υπόβαθρο αναφοράς και μέσα από μιαν παραστατική εικονοπλασία σκηνικής εκτύλιξης ή κινηματογραφικής ροής των επεισοδίων.
Η ειδοποιός διαφορά, όμως, που διακρίνει τόσο τα μυθογραφήματα αυτά όσο και τα άλλα της ευοίωνης διηγηματικής συγκομιδής του Καπανδρέου είναι λιγότερο η θεματική της σύλληψης, και κατά πολύ περισσότερο ο αναπάντεχος αιφνιδιασμός από την επινοητική εξέλιξη και το ευφάνταστο τέλος των ιστοριών, που άλλοτε φιλοτεχνεί με αδρές περιγραφικές πινελιές και άλλοτε ζωντανεύει με λεπτοφυείς φωτοσκιάσεις και λεπταίσθητες ψυχογραφικές αποχρώσεις. Για τούτο και στον κατηγορικό προσδιορισμό των ιστοριών ως αλλόκοτων, κατά τον συγγραφέα, δεν επαληθεύεται η ετυμολογική έννοια του αλλόφρονος και παρανοϊκού, αλλά του ξενίζοντος και εξωπραγματικού. Στην αντιθετική διάσταση του αντικειμενικού εξορθολογισμού και της υπερβατικής προθετικότητας της υποκειμενικής συνείδησης κατά τη Φαινομενολογία του Husserl, αλλά και στη διαλεκτική τους σύνθεση, η κ. Χατζηπαναγή αποδίδει τη συσχετική έννοια των ψυχογραφημάτων με την εξής υφολογική και θεματολογική διαστρωμάτωση: ένα αμάλγαμα από ασθματικούς μετεωρισμούς αστυνομικού κοινωνικού θρίλερ με εξπρεσιονιστικές συντέμνουσες και συγκοπτόμενους ήχους με αισθαντικές δονήσεις παρατεταμένων απόηχων, μεταιχμιακά διλήμματα και ανυποψίαστες ανατροπές επαναστατικών έως αιρετικών μυθοπλασιών και αληθοφανών συλλήψεων και ενίοτε ένα υπόστρωμα από πικάντικο χιούμορ με το διαβρωτικό αισθητήριο έξυπνων ευθυμογραφημάτων· έτσι που να επιβάλλει ή μάλλον να υποβάλλει με προσιδιάζοντες σκηνογραφικούς φωτισμούς τους δικούς του έντεχνους όρους παιγνιδιού σε «μια διαφορετική παρτίδα σκάκι», κατά το ομώνυμο διήγημα, και κερδίζοντας το τουρνουά μπροστά στα σχεδόν αμήχανα μάτια του συμπαίκτη του αναγνώστη. Γιατί ως εκ της διφυούς ιδιότητάς του θα συμφωνούσε απόλυτα με τον Βασίλη Αλεξάκη (1943 – 2021) ότι ο συγγραφέας και ο αναγνώστης είναι συνδημιουργοί του βιβλίου άρα συμπαίκτες συνανάγνωσης στη μεγάλη λογοτεχνική σκακιέρα.
Αξίζει να μελετήσετε ολόκληρη την παρουσίαση της κ. Χατζηπαναγή, για το έργο του Α. Καπανδρέου, που βρίσκεται στο blog του συγγραφέα: http://andreaskandreou.blogspot.com/2014/02/blog-post_25.html
Τα ψηφιακά βιβλία διανέμονται από την εφαρμογή Read Library.
«Τα διηγήματά μου τα παρομοιάζω με σφηνάκια λογοτεχνίας, που φτιάχνονται στο μπλέντερ του υπολογιστή, με την ανάμιξη του φανταστικού με τον πραγματικό κόσμο και γαργαλούν με καινούργια συναισθήματα το μυαλό. Θέλω να μεθύσω τον αναγνώστη με τα δικά μου σφηνάκια λογοτεχνίας. Να του προκαλέσω μια ζάλη ανατρεπτική, διαφορετική, αλλόκοτη, σχεδόν πρωτόγνωρη».
Α. Καπανδρέου
Παρουσιάζοντας το διηγηματικό έργο του Ανδρέα Καπανδρέου, η φιλόλογος, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας κ. Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή αναφέρει για το έργο του πως, από μόνοι τους οι τίτλοι των δύο βιβλίων του Ανδρέα Καπανδρέου, θα μπορούσαν εκ πρώτης όψεως να παραπλανήσουν πως πρόκειται για δελεαστικά εύληπτα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας το πρώτο και μεταφυσικού μυστηρίου το δεύτερο.
Ωστόσο, ξεδιπλώνοντας τις σελίδες τους δεν είναι παρά τα αρχικά διηγηματικά κείμενα των αλλόκοτων διηγημάτων ή των αλλόκοτων ιστοριών, καθώς ο ίδιος διαφοροτρόπως τα υποτιτλίζει με τις συνώνυμες διευκρινίσεις της ειδολογικής τους κατάταξης. Και δικαίως, θα έλεγα αναφέρει η κ. Χατζηπαναγή, τους δανείζουν τους αντίστοιχους φερώνυμους τίτλους, όχι επειδή, απλώς, τα προτάσσει ο συγγραφέας, αλλά γιατί οι δυο αυτές αριστοτεχνικές νουβέλες δίνουν εκ προοιμίου τα καλύτερα διαπιστευτήρια της διηγηματικής του γραφής και μαζί τα μελλοντικά εχέγγυα για τη δημιουργία προσωπικής συγγραφικής ταυτότητας. Μιας ταυτότητας που εν δυνάμει περιέχει το σπέρμα της ανθοφορίας και ευκαρπίας του είδους, αλλά και προοιωνίζει υποσχετικά τη μετεξέλιξή του σε συνθετότερες και περιπλοκότερες αρχιτεκτονικές δομές μυθιστορηματικής αποτύπωσης.
Η ίδια τα αποκαλεί νουβέλες, κατ’ εξοχήν λόγω των εσωτερικών ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, ήτοι των εγγραφών της έκτυπης αφηγηματικής τους σφραγίδας: την ενδιαφέρουσα μυθοπλαστική τους πλοκή, τη δράση των προσώπων μέσα από γοργούς ρυθμούς συνεκτικών εναλλασσόμενων δρώμενων προώθησης του μύθου και την αποκρυπτογράφηση των θρυλικών ή ιστορικών πραγματολογικών τους στοιχείων σε ένα στέρεο υπόβαθρο αναφοράς και μέσα από μιαν παραστατική εικονοπλασία σκηνικής εκτύλιξης ή κινηματογραφικής ροής των επεισοδίων.
Η ειδοποιός διαφορά, όμως, που διακρίνει τόσο τα μυθογραφήματα αυτά όσο και τα άλλα της ευοίωνης διηγηματικής συγκομιδής του Καπανδρέου είναι λιγότερο η θεματική της σύλληψης, και κατά πολύ περισσότερο ο αναπάντεχος αιφνιδιασμός από την επινοητική εξέλιξη και το ευφάνταστο τέλος των ιστοριών, που άλλοτε φιλοτεχνεί με αδρές περιγραφικές πινελιές και άλλοτε ζωντανεύει με λεπτοφυείς φωτοσκιάσεις και λεπταίσθητες ψυχογραφικές αποχρώσεις. Για τούτο και στον κατηγορικό προσδιορισμό των ιστοριών ως αλλόκοτων, κατά τον συγγραφέα, δεν επαληθεύεται η ετυμολογική έννοια του αλλόφρονος και παρανοϊκού, αλλά του ξενίζοντος και εξωπραγματικού. Στην αντιθετική διάσταση του αντικειμενικού εξορθολογισμού και της υπερβατικής προθετικότητας της υποκειμενικής συνείδησης κατά τη Φαινομενολογία του Husserl, αλλά και στη διαλεκτική τους σύνθεση, η κ. Χατζηπαναγή αποδίδει τη συσχετική έννοια των ψυχογραφημάτων με την εξής υφολογική και θεματολογική διαστρωμάτωση: ένα αμάλγαμα από ασθματικούς μετεωρισμούς αστυνομικού κοινωνικού θρίλερ με εξπρεσιονιστικές συντέμνουσες και συγκοπτόμενους ήχους με αισθαντικές δονήσεις παρατεταμένων απόηχων, μεταιχμιακά διλήμματα και ανυποψίαστες ανατροπές επαναστατικών έως αιρετικών μυθοπλασιών και αληθοφανών συλλήψεων και ενίοτε ένα υπόστρωμα από πικάντικο χιούμορ με το διαβρωτικό αισθητήριο έξυπνων ευθυμογραφημάτων· έτσι που να επιβάλλει ή μάλλον να υποβάλλει με προσιδιάζοντες σκηνογραφικούς φωτισμούς τους δικούς του έντεχνους όρους παιγνιδιού σε «μια διαφορετική παρτίδα σκάκι», κατά το ομώνυμο διήγημα, και κερδίζοντας το τουρνουά μπροστά στα σχεδόν αμήχανα μάτια του συμπαίκτη του αναγνώστη. Γιατί ως εκ της διφυούς ιδιότητάς του θα συμφωνούσε απόλυτα με τον Βασίλη Αλεξάκη (1943 – 2021) ότι ο συγγραφέας και ο αναγνώστης είναι συνδημιουργοί του βιβλίου άρα συμπαίκτες συνανάγνωσης στη μεγάλη λογοτεχνική σκακιέρα.
Αξίζει να μελετήσετε ολόκληρη την παρουσίαση της κ. Χατζηπαναγή, για το έργο του Α. Καπανδρέου, που βρίσκεται στο blog του συγγραφέα: http://andreaskandreou.blogspot.com/2014/02/blog-post_25.html
Τα ψηφιακά βιβλία διανέμονται από την εφαρμογή Read Library.
26 Ιανουαρίου 2022
νεα μυθιστορηματα στη read library
Κάνοντας κλικ στα εξώφυλλά τους μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες που τα αφορούν.
Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets.
για τεχνολογία iOS εδώ.
για τεχνολογία Android εδώ.
Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets.
για τεχνολογία iOS εδώ.
για τεχνολογία Android εδώ.
22 Ιανουαρίου 2022
ψηφιακα λευκωματα απο το
the metropolitan museum of art
στη read library
Κάνοντας κλικ στο πιο κάτω εξώφυλλο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το λεύκωμα, σε κινητές συσκευές και tablets, μέσω της εφαρμογής Read Library.
Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets.
για τεχνολογία iOS εδώ.
για τεχνολογία Android εδώ.
Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets.
για τεχνολογία iOS εδώ.
για τεχνολογία Android εδώ.
20 Ιανουαρίου 2022
νεα παιδικα βιβλια στη read
Πέντε νέα παιδικά βιβλία.
Κάνοντας κλικ στα εξώφυλλά τους, βρείτε τα πιο κάτω, μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες που τα αφορούν.
Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets.
για τεχνολογία iOS εδώ.
για τεχνολογία Android εδώ.
Κάνοντας κλικ στα εξώφυλλά τους, βρείτε τα πιο κάτω, μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες που τα αφορούν.
Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets.
για τεχνολογία iOS εδώ.
για τεχνολογία Android εδώ.
17 Δεκεμβρίου, 2021
Νεο βιβλιο στο read App
Βρείτε όλες τις πληροφορίες για το βιβλίο και πως να το αποκτήσετε κάνοντας κλικ στην πιο πάνω εικόνα.
10 Δεκεμβρίου, 2021
χριστουγεννιατικες παρτιτουρεσ στην εφαρμογη!
Ο πιο πάνω πίνακας είναι έργο του Ν. Λύτρα,1872.
Παρτιτούρες με παραδοσιακά κάλαντα στην εφαρμογή Read!
Για τα Χριστούγεννιάτικα κάλαντα πατείστε εδώ
Για τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντατα πατείστε εδώ.
Για τα κάλαντα των Φώτων πατείστε εδώ.
Για τα Χριστούγεννιάτικα κάλαντα πατείστε εδώ
Για τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντατα πατείστε εδώ.
Για τα κάλαντα των Φώτων πατείστε εδώ.
Tα Κάλαντα αποτελούν δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατ΄ έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς (Αγ. Βασιλείου), των Θεοφανείων, ακόμη και των Βαΐων ή του Λαζάρου, με εξαίρεση εκείνων της Μεγάλης Παρασκευής που είναι κατανυκτικά. Κύρια παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα κάλαντα είναι το τρίγωνο, το λαούτο, το νταούλι η τσαμπούνα, η φλογέρα κ.ά.
Οι τραγουδιστές - οργανοπαίκτες των καλάντων ονομάζονται «καλαντιστές».
09 Δεκεμβρίου, 2021
νεα παιδικα βιβλια στην εφαρμογη read
Δυο νέα παιδικά βιβλία, στην εφαρμογή Read, από δυο νεαρές συγγραφείς.
Κάνοντας κλικ στα εξώφυλλά τους, βρείτε τα πιο κάτω, μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες που τα αφορούν.
Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets.
για τεχνολογία iOS εδώ.
για τεχνολογία Android εδώ.
Κάνοντας κλικ στα εξώφυλλά τους, βρείτε τα πιο κάτω, μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες που τα αφορούν.
Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets.
για τεχνολογία iOS εδώ.
για τεχνολογία Android εδώ.
08 Δεκεμβρίου, 2021